Type Here to Get Search Results !

Прота Велибор Џомић: За Митрополију неприхватљиво неуставно рјешење!


“Предсједник Владе Црне Горе, и сви грађани, и све институције, треба да се придржавају документа који се зове Устав Црне Горе. А он у члану 100, став 1, тачка 2, прописује да Влада извршава законе, друге прописе и опште акте и уставно не постоји могућност обуставе примјене закона. 


Дакле морало би да се иде на закон о измјени и допуни постојећег Закона о слободи вјероисповести, тако да је за Митрополију једно неуставно рјешење апсолутно неприхватљиво”, казао је данас отац др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, коментаришући изјаву премијера Душка Марковића, да су он и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић недавно предложили Митрополиту Амфилохију обуставу примјене Закона о слободи вјероисповијести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права и наставак дијалога.

Свештеник Џомић за телевизију А1 појашњава да је ово неуставан предлог јер Влада нема уставну могућност да одлаже примјену законских прописа.

“То би било кршење Устава, зато ова понуде, уз дужно поштовање адреса државе Црне Горе са које су оне дошле, не могу бити третиране на адекватан начин. Управо је наш став, оно што је став и међународне заједнице и свих релевантних адреса из свијета и Европе, дијалог а не условљавање, нити секуларна држава има право да се мијеша у унутрашња црквене устројство, што је овдје очевидна и нескривена амбиција режима у Подгорици”, каже протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Он све грађане упућује да се на званичној страници Митрополије црногорско-приморске истинито информишу о садржају поменутог разговора кроз саопштење за јавност Епископског савјета наше Цркве:

“Дакле тај дуги садржајни разговор је, како стоји у саопштењу Епископска савјета, подразумијевао захтјеве за промјеном црквеног статуса и условљавањем питања закона. Наши епископи свједоче да је питању закона у том разговору посвећено најмање времена.”

Као врло интересантно сада види питање, шта да разговарају експертски тимови који су формирани, када “већ имамо потпуно другу позицију која је саопштена од предсједника државе и премијера”.

“Мислим да сви треба да се држимо Устава и закона а не да закон и Устав некада важи, а некада не важи, односно да се на некога примјењује, на некога мало више, на некога мало мање… Мислим да правни поредак Црне Горе има довољно нормативног простора за решење ове сложене друштвене ситуације и то је једино са чим се слажем у овој изјави премијера Марковића. Ситуација јесте проблематична и сложена, треба се дијалогом доћи до решења”, каже о. Велибор.

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске др Велибор Џомић, који је и члан експертског тима Митрополије за преговоре са Владом Црне Горе о Закону о слободи вјероисповијести, данас за телевизују А1 је казао да до данас у Митрополију црногорско-приморску није стигао одговор на Митрополитово писмо од 11. маја за наставак експертског дијалога, који је прекинут на молбу Владе управо због проглашене пандемије вируса корона.

Предочава јавности предлог закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповести или увјерења и правном положају вјерских заједница који је експертски тим Митрополије и епархија Српске православне цркве, 11. марта ове године, доставио експертском тиму Владе. Предлогом су тражене само двије ствари: да се законом не врши правна ликвидација Цркава и вјерских заједница, да се не поништавају њихови стечени правни субјективитети, и да се сви имовинско правни спорови између државе, Цркве и вјерских заједница у вези вјерских објеката и земљишта, решавају искључиво пред надлежним судовима у Црној Гори у складу са Уставом, конвенцијама и правним поретком Црне Горе.

“Једноставно је питање и оно је питање свих питања, ако се Црква не боји судова државе Црне Горе, зашто се боји Влада и зашто Влада бјежи од судова”, пита се др Велибор Џомић.