Type Here to Get Search Results !

Сусрет Патријарха Иринеја и српског добротвора из Беча


Његова Светост патријарх српски Иринеј примио је у суботу, 22. августа 2020. у свом кабинету у Патријаршији, српског хуманитарца Милуна Николића из Беча, известио је портал "Наши у свету".

Наводи се да су саговорници стари познаници, још из времена када је Патријарх Иринеј био епископ нишки, а Милун Николић, радник у Аустрији и добротвор, који је градио цркве у завичају општине Бојник и реновирао храмове СПЦ у Аустрији.

Разговор је и почео о ситуацији у парохији Бојник, одакле је г. Николић патријарху Ирнеју донео на дар струк убраног босиљка: „Ово је Божји мирис Србије“ – захвалио се Његова Светост.

Када је г. Милун Николић поглавару Српске Православне Цркве даровао и комплет најмодернијих аустријских маски против вируса корона, Патријарх Иринеј је са осмехом рекао: „Неће ова пандемија довека да траје!“.

Милун Николић је као бивши члан Одбора Епархије аустријско-швајцарске обавестио Патријарха Иринеја да је вирус корона нанео озбиљну штету СПЦ у Аустрији, јер су неки храмови били затворени, служба са верницима обустављена, а неки свештеници су оболели.

„Због тога, а и због неких неспоразума наши верници у Аустрији и Бечу одлазе у руске и грчке храмове, па су наше цркве полупразне“ – изјавио је Милун Николић.

Патријарх Иринеј је рекао да ће се подробно информисати о ситуацији у Епархији аустријско-швајцарској и ако треба да ће о њој расправљати наредни Арихјерејски сабор СПЦ.

У разговору је било речи и о стању у Српској Православној Цркви у српском расејању, јер има много епархија СПЦ у страним земљама, на шта је Патријарх Иринеј рекао:

„Нису све државе иностранство. Имамо ми бројне српске земље у којима је наша Црква изузетно активна и брине о свом народу“ – нагласио је Његова Светост.

На питање колико Цркви смета што СПЦ у Аустрији и Немачкој, где има највише наших људи, наша Црква нема статус верске заједнице већ је третирана само као удружење грађана, Патријарх Иринеј је рекао:

„Ми се надамо да ћемо добити статус верске заједнице. То су нам обећали поглавари тамошљих цркава, а посебно грчки митрополит из Беча, који нам даје пуну подршку. И наше владике у Аустрији и Немачкој имају дужност да се код власти изборе за статус верске заједнице“.

На питања кад ће тачно бити отворен храм Свети Сава на Врачару, Патријарх српски Иринеј је одговорио:

“Свечано отварање биће крајем октобра. Радови се приводе крају. Све је урађено захваљујући држави Србији и држави Русији. Руски стручњаци и уметници су нам јако много помогли. Овај храм већ сада има историјски значај какав је имала црква Аја Софија у хришћанском свету”.

Патријарх српски Иринеј нам је саопштио да ће од светских црквених поглавара на свечаном отварању храма Светог Саве у Београду највероватније бити присутан патријарх московски и све Русије господин Кирил, коме је упућен позив.

Милун Николић и његов син Александар, поклонили су Патријарху Иринеју две књиге “Срби у Аустрији” и “Срби у Немачкој”, чији су аутори академик Светлана Матић из Беча и др Марко Лопушина из Београда.