Type Here to Get Search Results !

У Сомбору прослављен Патрон Епархије бачке

- Владика Иринеј: „Само у заједници љубави налази се истински живот” -

Патрон Епархије бачке, Чудо светог архангела Михаила у Хони (Колоси), прослављен је у суботу, 6/19. септембра 2020. године, у Сомбору. Свету архијерејску Литургију у порти храма Рођења светога Јована Претече служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, а саслуживали су Његово Проесвештенство Епископ мохачки г. Исихије, свештенство и монаштво Бачке епархије.


Честитајући епархијску славу, владика Иринеј је указао на историју чудесног догађаја који прослављамо и на велики значај ангелских сила у животу сваког човека. Свети анђели и арханђели служе спасењу нашем. Они на светој Литургији, заједно са нама, саслужују, они нас прате молитвено кроз цео наш живот, прате свако људско биће и прате цео свет. Непрекидно служећи Господу – служе и нама; служећи нама – тиме служе и Господу. Стога је веома драгоцено што је овај дан изабран за Патрон наше Епархије, навео је Епископ бачки. Преосвећени владика је подсетио да се Патрон прославља саборно сваке године у неком другом храму Епархије бачке. Ове године, нажалост, тај уобичајени програм није био могућ до краја зато што нисмо звали наше верне из других места, јер имамо препоруке, као што сви знамо, да избегнемо масовна окупљања, јер још увек траје епидемија од које ми верујемо да ће Господ спасти и сав наш народ и сав свет. Потпуно смо свесни да не може живот наш да се претвори у трајну и неизлечиву пандемију страха, да једни од других зазиремо и да нам се – и несвесно а нарочито преко медија – улије у главу идеја да ближњи није ближњи него да треба да нам буде што даљи. Напротив, истина живота, како је Бог створио човека, јесте да само у заједници, у заједници љубави се налази истински људски живот. Ми уважавамо медицинске мере до оне мере докле то не угрожава саму суштину људскога живота као боголике личности и као Цркве, као богочовечанске заједнице, казао је Епископ бачки.

Архијерејске грамате признања додељене су, на предлог Епископа бачког, граду Сомбору, господи Здравку Бјелајцу, Мирославу Лазендићу и Предрагу Стевандићу, госпођама Радици Пајшалић и Биљани Алексић, као и господину Богдану и госпођи Нади Тодоров из Сомбора.

Благољепије службе украсили су хор Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској Свети Јован Дамаскин и хор Свети цар Константин и царица Јелена из Сомбора.

У Сомбору је ове године прослављен велики јубилеј – 230 година Светојовановског храма. Ове године се навршило и 30 година од прве канонске посете тада новоустоличеног Епископа бачког г. др Иринеја, архијерејском намесништву сомборском.

Светог архангела Михаила, свога заступника пред Богом, верни народ Епархије бачке прославља од 1971. године.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке