Type Here to Get Search Results !

Патријарх Иринеј на представљању пројеката Спомен храма-капеле у порти Вазнесењске цркве

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј благословио је у суботу 10. октобра 2020. године у Вазнесењској цркви у центру Београда, почетак представљања 19 пројеката тимова архитеката који су учествовали на Конкурсу за израду идејног решења Спомен храма-капеле на месту крсног знамења страдалима приликом бомбардовања Београда 6. априла 1941. године. Радови су од почетка јуна месеца ове године били непрестано изложени у самом Вазнесењском храму, а данашње сабрање дало је могућност свим архитектама да укратко представе своје замисли и образложе их пред члановима жирија.


Свјатјејши се најпре свима сабранима обратио речима благодарности на труду, љубави и интересовању да се учествује у једном овако значајном делу, подизању спомен храма-капеле пострадалима у бомбардовању Београда 1941. године. "Не смемо засенити саму цркву" указао је Патријарх, који је нагласио да се наш народ полако враћа себи, својој духовној култури и историји што се и овде види .

Након обиласка порте Вазнесењског храма где би спомен храм-капела требало да се налази, Патријарх Иринеј се још једном речима благодарности обратио свима сабранима, нагласивши да је жеља да се ту налази једна "класична наша капела", похваливши и понуђене пројекте.

Пред члановима стручног жирија је након тога почело представљање радова од стране архитеката, вођа тимова или изабраних чланова тимова који су учествовали у раду, а четири пројекта нису била представљена из разлога што представници тимова нису били у могућности да учествују у овом догађају.

На крају је своје утиске укратко изнео и архитекта Слободан Драговић, један од чланова жирија, који је као представник Асоцијације архитеката Србије изразио своје велико задовољство што је СПЦ имала слуха да направи овакав конкурс, јер постоје само два примера да је конкурс реализован на овакав начин. "Идеја кроз цртеж је једна идеја, а када се образложи усмено је нешто сасвим друго, а Ви представљањем пројеката помажете жири", рекао је између осталог г. Драговић говорећи о начину и презентацији конкурса.

"Мислим да је конкурс веома успео, да има изванредних решења, без обзира што нека нису прилагођења овом простору" истакао је архитекта Драговић, додавши да сваки од аутора има могућност да му се дело реализује. "Веома сам задовољан са помацима" рекао је арх. Драговић коментаришући радове млађих колега, јер "није ни лако да се направи православни храм".


Извор: Радио Слово љубве