Type Here to Get Search Results !

Прота Гојко Перовић: Пуних уста пред овом светињом кажем да је остатак за Митрополитом цијела православна Црна Гора


Свештеник Митрополије црногорско-приморске и ректор Цетињске богословије, o. Гојко Перовић, казао је да је смрт митрополита Амфилохија прије свега губитак човјека снажне вјере.


„Ово је велики, тешки дан за наш народ и Митрополију, за укупно цијелу васељенску Православну цркву. Није ово губитак само једног архејереја, руководитеља црквених послова, ово је прије свега, поготово за нас који смо га ближе познавали, губитак човјека снажне вјере. Човјека који шта год да је радио и почињао, није се освртао на то како је около – је ли погодан моменат, је ли погодно вријеме, околности… На неки унутрашњи молитвени зов и на своју молитвеност препознавао је моменат и кретао у посао, као што су то радили и велики свети Божји људи. У складу са оном нашом народном: ‘Покојнику нека Господ упокоји душу у Царству небеском, а остатку нека је наздравље’, овдје из пуних уста пред овом светињом кажем да је остатак за митрополитом цијела православна Црна Гора„, казао је Перовић новинарима испред Цетињског манастира.

Подсјетио је да су три цетињска митрополита, Амфилохије, Свети Петар Цетињски и Петар III Петровић Његош, преминули „у три дана“.

„Тај Божји знак који никако нисмо могли да испланирамо, него је Бог тако удесио, нас позива на оно што су позивали и митрополитови претходници – на мир, љубав и јединство најприје међу православним вјерницима у Црној Гори. Самим тим, ако се ми сјединимо у љубави и братству, онда је и сва Црна Гора сједињена у љубави и братству. То је позив данашњега дана„, поручио је о. Гојко.

Казао је да је Епископски савјет СПЦ у Црној Гори већ установио протокол када су у питању даља дешавања.

„Ако Бог да, сјутра ћемо овдје пред одром митрополита Амфилохија служити Заупокојену литургију, а послије тога у 13 сати ће бити испраћај његових земних остатака у Подгорицу. У Подгорици ће у 14 сати, могу слободно да кажем, бити свечани дочек, јер у овом тужном моменту све ово што је митрополит урадио и вјера којом га испраћамо у онај вјечни живот који постоји и у који вјерујемо је, између осталог, и свечаност за цркву. Свечаност јер пред собом имамо свједока вјере, свједока вјечнога живота. Свечани дочек у 14 сати у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, а у недјељу, у девет литургија коју ће служити партијарх српски Иринеј са архијерејима, послије које ће бити обављена и сахрана у Храму„, казао је о. Гојко Перовић.


Извор: Ин4с