Type Here to Get Search Results !

Орден Светог Симеона Мироточивог Гарди Војске Србије

 

Преосвећенa господа Епископи нишки и војни Арсеније и ремезијански Стефан, викар Патријарха српког, служили су 12. октобра 2020. године, на празник Преподобног Киријака Отшелника - Михољдан, свету архијерејску Литургију у војном параклису Светог великомученика Георгија при Гарди Војске Србије и уручили висока црквена одликовања припадницима Гарде и војним свештеницима.


Поводом обележавања 190 година од оснивања Гарде, а као израз очинске захвалности за огорман труд уложен на уређењу и опремању војног параклиса у тој јединици и стварању услова за промовисање и унапређење моралних и духовних вредности које почивају на православној традицији, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је доделио орден Светог Симеона Мироточивог Гарди Војске Србије, а истим оредном одликован је и генерал-мајор Миломир Тодоровић, командант Гарде.

Патријарашком граматом похваљени су припадници Гарде: потпуковници Владимир Вукајловић и Ненад Митровић, капетан Владимир Миловановић и заставници Горан Калајџија и Предраг Васић.

За изузетан испољен труд  на развоју и унапређењу верске службе у Војсци Србије, као и за примерно и одговорно вршење дужности војног свештеника, са благословом Патријарха српског г. Иринеја, чином протојереја су одликовани потпуковник Слађан Влајић, главни свештеник Војске Србије на служби у Генералштабу Војске Србије, и мајор Стеван Стевановић, војни свештеник на служби у Команди Гарде.

Богослужењу и свечаности поводом доделе наведних одликовања и признања су, поред команданта, старешина и војника Гарде, присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) ГШ ВС бригадни генерал Саво Иришкић, командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин и начелник Одељења за веру пуковник др Саша Милутиновић.

Генерал-мајор Миломир Тодоровић, командант Гарде, истакао је да у 2020. години Гарда слави велики јубилеј - 190 година постојања и изразио захвалност што је Српска Православна Црква одлучила да додели признања тој јединици. -Поводом јубилеја и изградње велелепног богослужбеног простора, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао је Гарду, мене и пет припадника ове јединице. Српска Православна Црква и Војска Србије уживају највеће поверење грађана наше земље и на овај начин ми показујемо везу између те две институције које чине стуб наше државе и одржавају наш идентитет, рекао је командант Гарде.

Епископ нишки и војни г. Арсеније је нагласио значај сарадње Цркве и Војске, две институције које уживају највеће поверење српског народа: -И Војска и Црква су увек биле уз свој народ. Црква, као институција у њеним земаљским оквирима и као богочовечанска инстутуција, постоји већ 800 година на овим просторима и увек је била стуб и ослонац нашег народа. У тешким временима и свим ратовима Црква је увек била уз свој народ, као и наша Војска. Због тога су Војска и Црква два стуба српске државе и српске државности и уливају народу највише поверење. Наша сарадња је од изузетне важности, поручио је епископ Арсеније.


Извор: Инфо-служба СПЦ