Type Here to Get Search Results !

Свједочанства Божје истине: Приказ 287. броја “Светигоре”

 

Насловна страна на којој је репродукција иконе два света Петровића упућује на главну тему лучинског броја Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, који је изашао из штампе кад се изненада у Обећану земљу упутио наш Свети отац Амфилохије. И наслов уводне бесједе овог броја, коју је блаженопочивши Епископ изговорио на празник Светог Петра Цетињског у Спужу 2006. године „Чувар народне душе, просветитељ народног ума“, могао би да стоји изнад његове импозантне биографије. Али о томе у идућој Светигори.


Сви наслови су на неки начин увезани свједочанствима Божје истине. Истину о подвизима Светог Петра Цетињског „Свети Петар Цетињски као миротворац“ преносио је својим ученицима свештеномученик Спасоје М. Павићевић, који је и личну вјеру у Истину посвједочио крвљу. Како је изгледало рушење капеле на Ловћену, посвједочио је онај који је неколико пута као млад свештеник имао прилику да служи у капели – наш почивши протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић. Текст о томе сачињен је на основу једног његовог предавања одржаног прије седам година. Светигора је у овом броју публиковала још једно предавање, опет везано за Његоша. То је предавање које је на Тргу од ћирилице одржао свештеник Миодраг Тодоровић „Љуба Ненадовић о Његошу и Црногорцима“.  Поводом 125-годишњице од упокојења Ненадовића Светигора је објавила његов запис „Црногорац игуман хиландарски“.

О улози Митрофана Бана у процесу црквеног уједињења пише Драган Радоман, а о Диоклецијановом прогону цркве ђакон Александар Лекић. Поводом заклетве предсједника Скупштине Црне Горе А. Бечића „Тако ми Бог помогао!“, протојереј-ставрофор Слободан Бобан Јокић даје преглед полагања заклетеве у историји Црне Горе.

Владика диоклијски Методије нас у тексту „Сретни народ“ позива да се „умијемо на извору доброте и љубави и убројимо у народ живих, у сретни народ“.

У моменту док се овај број припремао за штампу, са разних страна свијета стизале су ријечи подршке упућене високопреосвећеном Владици у болници, те нови број и о томе свједочи. У међувремену у Светигорин поменик дописана су имена недавноупокојених слугу Божјих јеромонаха Прохора и монахиње Серафиме Степанић, ђакона и режисера Димитрија Таланкина. Да их Господ упокоји у Царству небеском! И пред Њима нашег свијетлог Владику Амфилохија, чијим благословом је припремљен овај број, а сљедећи ће бити у његов спомен.


Извор: Митрополија црногорско-приморска