Type Here to Get Search Results !

Молитвено саосећање Хиландара поводом уснућа Патријарха српског Иринеја


Местобљуститељу патријарашког трона

Његовом Високопреосвештенству

Митрополиту дабробосанском

Господину Господину

Х Р И З О С Т О М У

У Светом манастиру Хиландару,

7/20. новембра 2020.


Ваше Високопреосвештенство,

Свештена обитељ Пресвете Богородице Хиландарске изражава молитвено саосећање са пунотом Свете Српске Православне Цркве поводом уснућа у Господу Свјатејшег Патријарха Иринеја, љубљеног духовног оца и архипастира.

Хиландарска обитељ кроз неколико поколења дубоко је духовно свезана са личношћу Свјатејшег Патријарха Иринеја, од времена његовог школовања у Јелади, па све до нашег времена и кончине његовог служења војнствујућој Цркви. Наше старе личне свезе и братска љубав дали су темељ за нове плодове заједништва и љубави отаџбинске светосавске Цркве и светогорске светосавске Лавре.

Препознајући да је Промисао Божији кроз њега, на место Патријарха српског, уздигао човека по лику Првосвештеника Христа „светог, незлобивог, чистог“ (Јевр. 7, 26) у протеклој деценији смо увек пуног срца примали благослов Патријархових посета и бројних других сусрета. Богу је било угодно да се и последњи благослов и поздрав Свјатејшег Патријарха Иринеја са хиландарским игуманом догоди у ове дане његовог боловања. Тако је, у нашим очима, запечаћен и подвиг Патријарховог смерног и брижног старања о Свештеној лаври Богородице Хиландарске. Патријарх Српски Иринеј је својом делатном љубављу и пожртвовањем оснажио трајну свезу потеклу заветним подвигом тројице светих ктитора нашег манастира и отачаства, богоносним оцима Савом Српским, Симеоном Мироточивим и Стефаном Првовенчаним.

Сада, када је Господ наш и Спаситељ изволео да пресели у Небески Јерусалим Свога верног слугу и Патријарха народа нашег, нека би благословио српски род да не тугујемо „као они који немају наде“ (1. Сол. 4, 13), него да се радујемо познајући блажено успење свог духовног оца међу свете архиепископе и епископе српске, међу наше преподобне оце.

Вашег Високопреосвештенства и пуноте Свете Српске Православне Цркве смерни самолитвеници пред Господом


Игуман манастира Хиландара

архимандрит Методије

са својим у Христу братством


Израз молитвеног саосећања Задужбине Светог манастира Хиландара у Београду:


Са дубоком љубављу према блаженој успомени на нашег духовног оца и Свјатејшег Патријарха Иринеја,у име свих радника на Обнови Хиландара и других запослених у Задужбини Светог манастира Хиландара у Београду, придружујемо се молитвама Светог манастира Хиландара за блаженопочившег Патријарха и нашу Свету Цркву.


У Христу веран

Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара


Извор: Хиландар