Type Here to Get Search Results !

У Цетињском манастиру одслужен помен блаженопочившем Патријарху


Поводом упокојења Његове светости Патријарха српског господина Иринеја, а по благослову администратора Митрополије црногорско-приморске, Епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, данас, 20. новембра 2020. у 10 часова, у Цетињском манастиру је одслужен помен блаженопочившем Патријарху. Помен су служили протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије и намјесник цетињски, јереј Анђелко Боричић, службеник Митрополије, јеромонах Јустин Мреновић, сабрат Цетињског манастира и ђакон Игор Пешикан, службеник Митрополије. Помену је молитвено присуствовало и појало братство ове светиње.


Након помена отац Обрен се присутнима обратио пригодним словом, истичући, између осталог, да је ово јако тужан дан за СПЦ као и за читаво Православље због губитка овако часног и врлог архијереја Цркве Божије.

Подсјетио је на доласке Његове светости у Цетињски манастир, од којих је први био 2010. г. поводом празника Светог Петра Цетињског и пресвлачења његових часних моштију. Његова светост је био увијек радо виђен и топло дочекиван од клира и вјерника у Црној Гори и у свим искушењима у којима би се нашла СПЦ и њене епархије у Црној Гори, давао је своју очинску подршку и благослов. Зато ће остати у сјећању свих нас као мили Патријарх и велики пријатељ нашега, блаженог спомена Митрополита Амфилохија, са којим се данас сусреће у Царству Небеском, двадесет дана по његовом упокојењу.

Вјечан покој Свјатјејшем Патријарху и нашем Митрополиту и да их Господ Вјечни Архијереј прими у свој загрљај.


Извор: Митрополија црногорско-приморска