Type Here to Get Search Results !

Презвитер Владимир Марковић о блаженопочившем Патријарху Иринеју


Поводом упокојења блаженопочившег Патријарха Иринеја за Радио "Слово љубве" говорио је јереј Владимир Марковић, генерални секретар Верског добротворног старатељства и старешина цркве Светих Апостола Петра и Павла у Београду.


Звучни запис разговора


"Уз Његово животно искуство стасавали смо и у слободи духовно узрастали. Пуних 60 година био је монах, од тога 45 епископ - то је веома богат црквени живот једног духовника", рекао је о. Владимир, који се присетио посебних сусрета са Патријархом који је предано бринуо о свему што се дешава у Верском добротворном старатељству. "За десет година сарадње дошли смо до врло блиског односа који је почивао, пре свега, на поверењу". О. Владимир је казао да је Патријарх Иринеј покренуо Црквену кухињу ВДС-а и да је освештао. 

"Нека жал остаје за тим што није доживео да види како ће изгледати све просторије нашег здравственог саветовалишта, које смо уз Његову помоћ покренули, као и то колико нам се нових волонтера лекара стално прикључује", рекао је о. Владимир Марковић и нагласио да Патријарх ни једну једину молбу, коју су му достављали није одбијао, а било их је годишње по 300. 

"Сложеност Његове мисије и службе наш народ често није адекватно разумео. Верујем да ће тек будуће време да покаже свима колико је Патријарх успешно обављао све своје комплексне функције и да је био јак симбол и знак свога време", поручио је за Радио "Слово љубве" јереј Владимир Марковић и позвао све вернике: "Молимо се Богу за блаженопочившег Патријарха Иринеја, а и ја молим Господа да он, онако како нас мудро водио овде на земљи, тако и од Господа, у заједници свих Срба Светитеља и свих Светитеља, и надаље брине о свом народу, о свима нама, о своме Косову и Метохији, Епархији нишкој и целој Српској Православној Цркви".


Извор: Радио Слово љубве