Type Here to Get Search Results !

Слава манастира Преподобног Прохора Пчињског

Наш богомспасавани крај, Пчињски округ, изнедрио је многе учене и знамените људе и еминентне личности које су обележиле ток историје, како државе и Цркве, тако и самог нашег краја. Због многих од њих, Господу би требало захваљивати што нам их је дао и њихова нам дела оставио, нарочито због оних људи који су се својим животом просветлили и удостојили славе Божије, угодивши Њему и поставши наши посредници пред Престолом Господа Сведржитеља. Један од њих, због кога заиста можемо рећи да је Господ диван у светима Својим, је и - Преподобни Прохор Пчињски - један од најстаријих у диптиху Светих Срба, једини мироточац у нашој помесној Цркви, чије мошти мироточе и почивају у манастиру управо њему посвећеном - најстаријем манастиру у СПЦ, који ове године обележава 950 година свога постојања.


Торжествено и свечано прослављање Преподобног Прохора Пчињског, у истоименом манастиру, почело је у навечерје празника, дана 31. октобра 2020. године, свеноћним бденијем, које је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, уз саслужење свештенослужитеља Епархије врањске и гостију из других Епархија СПЦ и Белорусије.

Сутрадан, на сам дан празника, Свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, уз саслужење игумана светогорског манастира Хиландара архимандрита Методија, јеромонаха Михеја из Белоруске ПЦ Московске патријаршије, и 25 свештенослужитеља Епархије врањске и гостију из других Епархија СПЦ.

За певницом, као и на бденију, певали су хор Манастира Ковиљ, предвођен оцем Јеротејем и монахиње манастира Светог Стефана из Горњег Жапског и Светог Пантелејмона из Лепчинца.

Благодат Светога Духа сабрала је мноштво народа у препуној порти манастира, молитвама милог нам Светог старца Прохора. Многи од присутних су се причестили Светим Тајнама Христовим.

Поред мноштва народа, Литургији су присуствовали и: представници Министарства правде, представници Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, градоначелник града Врања господин Слободан Миленковић са сарадницима, председник Скупштине града Врања господин Дејан Тричковић са сарадницима, Народни посланик Скупштине Србије господин Ненад Митровић из Бујановца, Начелник полицијске управе Врање господин Игор Живковић са сарадницима, пензионисани генерали, припадници Војске Србије, представници државних и окружних институција, организација и удружења и многи други.

У току Литургије, поучном и укрепљујућом беседом се обратио Архипастир наш Епископ Пахомије, говорећи о Преподобном Прохору Пчињском и све присутне напајаше духовним речима као медоточним капљама меда. Том приликом се захвалио свима ктиторима и приложницима манастира и свему народу, који су допринели да у години јубилеја 950 година свога постојања, ова светиња засија пуним сјајем. Захвалио се и свим монасима и монахињама који су учествовали на Међународном монашком симпосиону, у данима пред манастирску славу. У беседи се осврнуо и на блаженопочившег Митрополита Амфилохија. Такође је најавио да ће се Централна прослава обележавања јубилеја манастира, због пандемије, одржати 2021. године, заблагодаривши на молитвама Светог старца Прохора на овако лепом, дивном и сунчаном дану.

На крају Литургије, Епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова и резања славских колача, које су за ову прилику припремили овогодишњи кумови манастирске славе Копманија "Јумко" из Врања, на челу са генералним директором господином Браниславом Трајковићем и братија манастира са игуманом манастира архимандритом Методијем (Марковићем).

За следећу годину за кумство славе пријавили су се представници фабрике "Би Вода" из Бујановца, са директором господином Предрагом Денчићем.

По завршетку Литургије, Епископ Пахомије је извршио чин освећења обновљеног Краљевог конака.

Након тога, организована је трпеза љубави за све присутне, коју су припремили овогодишњи кумови славе, братство манастира и припадници 4. бригаде Копнене војске Србије. 


Извор: Епархија врањска