Type Here to Get Search Results !

Писмо саучешћа Румунског Патријарха поводом упокојења патријарха српског

Вест о преласку нашег вољеног брата у Христу Патријарха српског Иринеја са овог света, унела је тугу у срца свих који су знали и ценили његову постојаност у православној вери и љубав и мудрост којом је служио Српској Православној Цркви и православљу уопште. 


Од тренутка избора за поглавара Српске Православне Цркве 2010. године, мудри патријарх Иринеј је разумео да је време у којем живи, период брзих политичких и друштвених промена, не само у Србији већ и широм Европе и света. Начин на који је водио Српску Православну Цркву ојачао је њену главну улогу у животу српског друштва, доприносећи на тај начин зближавању Цркве са народом и народа са Црквом. Водио је борбу за очување и промоцију вере и вредности православља у друштву погођеном секуларизацијом, пише између осталог у изјави саучеша Патријарха румунског г. Данила.

-Следећи молитву Господа Исуса Христа „да сви буду једно“ (Јован 17:21), Његова Светост Патријарх Иринеј истакао се као бранилац и присталица свеправославног јединства и напора међухришћанског и међурелигијског дијалога, подсећа патријах Данило и поручује:

-У овим тренуцима туге кроз које пролазе Српска Православна Црква и цело православље, наш Спаситељ Исус Христос охрабрује и јача нашу наду речима: „Ко верује у Мене, иако умре, живеће“ (Јн. 11:25). Ова вера у вечни живот за нас хришћане је извесност, јер је Господ ИсусХристос, Син Божји, распети и васкрсли, победио смрт и пренео нас из смрти у живот, а онима који су уснули у вери даје одмор, мир, покој и светлост. Стога се молимо Господу Исусу Христу, добром Пастиру (Јеврејима 9:11), да душу патријарха Иринеја смести међу свете, тамо где нема бола, нема туге, нема уздаха, већ живот без краја. Заједно са архијерејима, свештенством и верницима Румунске Православне Цркве обраћамо се Светом Синоду Српске Православне Цркве, свештенству и верном српском народу, поверавајући им свима братску љубав, уважавање и саосећање. Нека му је вечни спомен!


Извор: Инфо-служба СПЦ