Type Here to Get Search Results !

Манастир Добрун: Имендан Митрополита Хризостома

Радост и благослов саборног богослужења у манастиру Добрун Саборном Светом Литургијом којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит Дабро-босански Господин Хризостом, мјестобљуститељ Свештеног трона пећког, молитвено је прослављен спомен Светог Јована Златоустог. 


Господину Митрополиту, под сводовима манастира Добрун, древног сједишта Дабро-босанских митрополита, саслуживали су архимандрити и старјешине манастира: Кипријан – ман. Грађеник и Лука – ман. Карно из Митрополије Дабробосанске, Јефрем – ман. Стањевићи из Црногорско-приморске и Варнава – ман. Трескавац из епархије Бихаћко-петровачке са ђаконима Будимиром Гардовић и Алексом Марић. 

Молитвено су учествовали појањем и причешћем и највиши представници клира Дабро-босанске митрополије на челу са архијерејским замјеником и деканом Богословског факултета Свети Василије Острошки у Фочи, протојерејем ставрофором Владиславом Топаловић, вд ректора Богословије у Фочи протојерејем Љубомиром Пријовић и готово цјелокупним монаштвом Митрополије. 

Ученици Богословије су снажним и раздраганим појањем допринијели љепоти богослужења. Славски колач и жито у част св. Јована Златоустог благословио је архимандит Јефрем стањевићки и срдачним ријечима честитао дан небеског покровитеља Митрополиту Хризостому, пожељевши му обиље Божјег благослова и снаге да благоразумно и достојно изнесе службу Мјестобљуститеља Пећког трона, што су сви присутни подржали троструким пјевањем “Многаја и благаја љета!” 

Током славске трпезе Митрополиу су уручени пригодни дарови а он је узвратио благословима и очинским ријечима савјета за духовно узрастање у вјери, нади и љубави!


Извор: Митрополија црногорско-приморска