Type Here to Get Search Results !

Божићни број Српског Сиона изашао из штампе

 

Kроз обичаје, српски народ је сачувао законе своје вере и морала. Нигде и никад није тако постојано, искрено и дубоко изразио своју душу, излио своја осећања, као што је кроз своје народне обичаје. Ти и такви обичаји постали су саставни и нераскидиви део нашег народног бића.


С друге стране, кроз векове наше бурне историје у народу су се развили и укоренили одређени обичаји и праксе који нису сасвим утемељени у хришћанском предању, већ представљају махом одређену мешавину елемената вере, сујеверја и остатака старих паганских веровања. Везују се за одређена имена хришћанских светитеља или празника, а сама њихова садржина често је не само страна, него и потпуно супротна хришћанству. Вероватно да се свако од нас може сетити мноштва оваквих обичаја и народних навика, како оних у вези са прослављањем Крсне славе, Божића, Васкрса и других празника, тако и оних који се пројављују приликом крштења, венчања, сахрана, па и у нашем свакодневном животу.

Полуистина је гора и опаснија од саме лажи. Зато и на овом пољу постоји много тога нејасног и недореченог. Обичном вернику тешко је да распозна који обичаји имају свој пуни смисао и оправдање са аспекта хришћанске вере, а који са њом немају додирних тачака. Ситуацију додатно замршеном чине многи медији и друштвене мреже где смо често у прилици да се информишемо о разним „обичајима и народним веровањима“ које чак ни наше маштовите баке нису биле у стању да осмисле и уведу у праксу.

Како смо у периоду прослављања најзаступљенијих Крсних слава у нашем народу и празника Рождества Христова који је украшен многим дивним обичајима, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, Уредништво „Српског Сиона“ решило је да овај број часописа посвети управо теми обичаја код Срба. „Добре обичаје не треба мењати“, али их треба јасно дистанцирати од оних који то нису.


САДРЖАЈ:

Јереј Александар Чавка, главни и одговорни уредник – Са уредничког стола

Представио се у Господу Његова Светост Патријарх Иринеј – Вечни живот и радост у Царству небеском!

Протојереј-ставрофор Миле С. Јокић, сећање на блажене успомене Митрополита Амфилохија – Христос Воскресе, ђедо наш мудри и храбри!

Никола Лукић, aсистент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, обичаји не смеју да засене празнике – Драг ми је обичај али ми је Христос дражи

Јереј Станко Лакетић, професор Карловачке богословије, о приношењу Богу плодова на благослов – Кољиво и „Кољивари“

Протојереј-ставрофор Милош Весин, о драгоценом обележју наше православне вере – Слава или Крсно име

Јереј Милош Лукић, речи пророка Амоса актуелне и данас – Делатна вера и рутински формализам

Вероучитељ Божидар Васић, о радости Божића – Обичаји су наше благо

Вероучитељ Марко Радаковић, Хришћанство и такозвана ноћ вештица – Буди Христов следбеник а не потрошач робе коју типотурају!

Вероучитељ Ненад Весић, превод Оригенове 12. беседе на Јеванђеље по Луки – Анђео објављује Христово рођење пастирима (Лк 2,8-11)

Стево Лапчевић, о откривању споменика краљу Петру I у Сремској Митровици – Други долазак омиљеног монарха

Јереј Немања Теофиловић, два и по века храма Св. арханглеа Гаврила у Сусеку – Препород цркве у години јубилеја

Зорица Милосављевић, репортажа о Миодрагу Миши Близанцу – Исон и деца са посебним благословом су моја Литургија

Протонамесник Слободан Чавка, животна прича – Љиљана Арежина – заиста другачија

Мирјана Босић, о првом лаћарачком сабору деце – Ми смо Црква и једна велика породица

Духовна академија ученика веронауке у Сурчину – Света и Преподобна Мајко Параскево, Ти помози!

Протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, с путовања по Јерусалиму – Место мира и вечног загрљаја љубави

Из православних помесних цркава

Хронографија Епархије сремске

У следећем броју – Смрт као највећа тајна у животу човека


Извор: Радио Српски Сион