Type Here to Get Search Results !

Епископ Андреј на Савиндан богослужио у Светосавском храму у Бечу

У складу са тренутним епидемиолошким мерама у Аустрији, Саборни храм Светог Саве у Бечу прославио је и ове 2021. године своју храмовну славу. Ни на дан славе богослужењима нису физички у храму присуствовали верници, него је био организован пренос службе мултимедијалним путем.


Уочи Савиндана, 26. јануара 2021. године, вечерњим богослужењем началствовао је настојатељ храма јереј Филип Милуновић и потом се кратко обратио беседом свим верницима који прате богослужења преко мреже.

На празник, 27. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао је светом архијерејском Литургијом. Епископу су саслуживали јереји Филип Милуновић и Јован Говедарица, као и ђакон Миладин Вујковић. За певницом је одговарао протојереј Ђорђе Пантелић.

Епископ Андреј је свима честитао Празник, похваливши стрпљење верника у временима пуних искушења и изазова и говорећи о лику и значају Светог Саве и манастира Хиландара, чију братију је Владика посебно поменуо и на Великом входу. Поред речи утехе, Епископ је упутио и речи радости и благодарења што су овогодишњи кумови храмовне славе, чланице Кола српских сестара при Саборном храму, припремиле све у складу са тренутним прописима како би сви парохијани могли да се послуже са славским знамењима и даровима. Свакако, светосавски пакетићи ћу подељени дечици, иако ове године нема окупљања са рецитацијама.

Сестре Кола су припремиле као дар за своју цркву комплет одежди за богослужења (архијерејске, свештеничке и ђаконска). Владика је у то име изразио благодарност и молитве упућене Светом Сави да драгим сестрама Свети Сава увек буде заступник пред Господом, али и свим парохијаним: -Нека наш живот у Господу буде овако складан и једнообразан, као што су и ове красне одежде, које су на дан храмовне славе по први пут носили и Епископ и свештеници и ђакон.

Ове године није било могуће одржати Светосавску академију, по први пут након више деценија. У то име је Епархија аустријско-швајцарска припремила једну монографију – збирку о досадашњим Светосавским академијама од деведесетих година до данас. Збирка услед отежаног достављања робе преко границе током пандемије, још није стигла до Беча. Међутим, још у првој половини фебруара сваки верник ће добити по један примерак на поклон, у част досадашњих академија, али и у знак непомутне и искрене љубави према свим верницима и свакако,у знак огрмоног поштовања према црквености благочестивог српског народа.

Монографија треба да буде знак утехе и љубави, обзиром да је ванредна ситуација у Бечу толико строга, да окупљања нису могућа, тако да није могуће организовати ни прославу у храму, нити дечје рецитације, али још мање саму академију. Нека би Господ Бог дао да, заступничким молитвама Светог Саве, догодине прославимо поново на торжествен начин заступника српског рода пред престолом Свевишњега.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска