Type Here to Get Search Results !

РТС: Храм - Васпостављање Српске Патријаршије 1920.


У овонедељној емисији Храм говоримо о томе како је текао процес уједињења покрајинских цркава од 1918. до 1920. године и успостављање Патријаршије Српске, почетку рада Богословског факултета, животу и делу првог српског патријарха обновљене Српске Патријаршије Димитрија (Павловића) и његовог наследника Варнаве (Росића) који је 1937. године умро под неразјашњеним околностима.


Звучни запис емисије


Победом српске војске у Првом светском рату и стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, стекли су се услови да некадашња Пећка Патријаршија, укинута далеке 1766. године, буде обновљена. Нова државна власт, на челу са са краљем Петром I, дала је сагласност и Српска Црква се обратила Цариградској Патријаршији, као мајци цркви, и упознала је са новим околностима. Цариградска Патријаршија је то одобрила и издала одговарајући Томос. Потом је одржан Архијерејски Сабор у Сремским Карловцима на коме је донето да се Српска Црква уздигне на степен Патријаршије. Тиме је завршено време постојања покрајинских цркава (1766-1920).

Гост емисије Храм је Миле Суботић, свештеник и асистент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду за предмет-Историја Српске Цркве. Аутор и водитељ Душанка Зековић.


Извор: РТС