Type Here to Get Search Results !

Владика Атанасије у Милешеви: Бог жели да ми будемо учесници Светости Божије


У прву недељу Великог Часног поста, Недељу Православља – Чисту, 21. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у милешевског Вазнесењском храму уз саслужење протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. За певницом су складним појањем на прозбе и јектеније одговарале сестре манастира Милешеве.


Звучни запис беседе


Већина сабраних верника који су се постом, молитвом, покајањем, љубављу и сваком другом врлином спремали за сједињење са Господом кроз Причешће светим Тајнама Његовим, са страхом Божијим приступили су Трпези Господњој.

Честитајући свима, Преосвећени Епископ Атанасије је најпре упутио поуку о самом данашњем дану и његовом значају: – Сваки дан у којем се у име Божије сабирамо и који Богу посвећујемо је велики дан. А овај дан има и своје посебно име, зове се Недеља Православља. Данас Света Црква жели све нас који њој припадамо да сабере у том памћењу и сећању да смо православни и да припадамо једној заједници Оца Небескога која је Црква Његова. И данас то потврђујемо у овом свету у коме има разних заједница.

– Вером живимо, крећемо се и јесмо. То је та наша вера православна коју потврђујемо данас, то је вера записана и описана у Јеванђељу, вера објашњена од стране Светих Отаца, вера у Оца, Сина и Духа Светога. Данас нас Света Црква подсећа управо на то – да припадамо тој заједници Оца Небескога. Небеско-земаљској заједници у којој је Бог наш, Пресвета Богородица, Свети анђели Божији, светитељи свих времена. То је наша заједница. Ми смо почаствовани да будемо чланови те заједнице. Бог жели да ми будемо причасници Светости Божанске, Светости Божије, учесници у Светости Божијој, учесници у Божијем животу, да вечно живимо са Њиме. Све то ми данас потврђујемо.

– Господ наш рече: Ову вам заповест дајем, да љубите један другога. То је закон живљења – љубав. Таква заједница је Божанска заједница и такав однос је међу Оцем, Сином и Духом Светим. У тој заједници коју је Бог засновао и на земљи живи се по таквом закону, закону љубави. Због тога, данас када је Недеља Православља, исповедајући чистоту вере ми исповедамо и потврђујемо и чистоту и начин живота, и молимо се, данас нарочито, да међу нама у Цркви, међу нама који се овде сабирамо, и у сваком другом храму Божијем, влада љубав и добра воља, истакао је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска