Type Here to Get Search Results !

Прота Мирчета Шљиванчанин: Истински пост ће нас преобразити и приближити Богу, али и једне другима

 

У четвртак 25. марта 2021. године одржан је још један онлан час вјеронауке за младе. На теме Васкрсшњег поста са младима разговор је повео и водио отац Мирчета Шљиванчанин, координатор Катихетског одбора Митрополије црногорско-приморске.


Први човјек вјерске наставе у Црној Гори говорио прије свега о значају великопосних богослужења са нарочитим освртом на Свету Литургију пређеосвећених дарова.

„Господ Исус Христос нам је дао могућност да будемо учесници његове побједе над смрћу“ рекао је отац Мирчета у закључку свог излагања рекавши да та тајна Васкрсења треба да буде наша тајна, срце нашег живота и за то се припремамо Великим постом.

Отац Шљиванчанин је нагласио да ништа у Цркви није формално па тако ни овај пост. „Он треба да остави промјену, да нас преобрази, да будемо ближи Богу и ближи једни другима“ закључио је отац и додао да никада не смије да се догоди на ми приступамо посту ради реда или формално.

„Све у Цркви има свој дубоки смисао, суштински животни смисао и Велики пост са својим богослужењима свједочи о богатсву Цркве“ наглашава подгорички парох и додаје да смо сви позвани смо та блага постану и наша кроз светља Богослужења.

Отац Мирчета је нагласио да нема препрека за духовно узрастања човјека без обзира на његов статус. „Свето писмо је доступно свима, и најпростијим и најмудријим“ објашњава Шљиванчнин и наглашаа да сви људи налазе поуке за свој живот у Библији. „Слично је и са богослужењем, гдје смо сви једнаки јер стојимо пред лицем Оца“ објашњава отац Мирчета и закључује да сви у Цркви једнаки пред очима Творца било да су свештеници, мирјани или живе у манастиру. „Ништа у Цркви није дато свештеницима него народу – свима је дато све а до нас је да ли ћемо да се отворимо за ту тајну. Начин укључења је покајање које је наш повратак Оцу небеском.“ Закључио је отац Мирчета.


Извор: Митрополија црногорско-приморска