Type Here to Get Search Results !

Владика Херувим: Заједница вечности која се испуњава у Светој Литургији је пут ка Царству Небеском, то је теологија нас хришћана


”Заједница вечности која се испуњава у Светој Литургији је пут ка Царству Небеском, то је теологија нас хришћана. То је најлепша теологија која крије Тајну вечног живота. Свако друго умовање води у таштину и суноврат, супротно од оних вредности ка којима стреми наша Црква” - истакао је Епископ Херувим.


На Теодорову суботу, 20. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Епископ Херувим је после заамвоне молитве беседио:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драги народе Божји, нека буде на здравље и на спасење данашњи дан молитве који нас је овде сабрао да принесемо Жртву од свих и за све.

Господ и Свето Писмо нас уче, а то смо могли и да осетимо данас на Светој Служби Божјој, кад год пијемо из Чаше Живота сведочимо да смо са Христом и да је Христос у нама. То је Тајна и суштина нашег живота. Христову смрт објављујемо и Васкрсење Христово исповедамо, што смо и учинили данас на Светој Литургији. Тајна духовног живота у Христу јесте да непрестано имамо на уму да су све невоље и искушења заправо пут ка Христу. Све то нам се даје да бисмо имали богопознање и осетили пуноћу благодати Божје. Нема искушења за које Господ неће наћи решење. Нема наше вере ако није омеђена Васкрсењем – оном Тајном кроз коју је Господ пројавио своју моћ и пројавио нама људима да и после овога живота постоји Вечни Живот. Требамо се увек трудити да достигнемо пуноћу заједнице са нашим Господом. Свака Литургија је онај пут којим требамо да идемо. Заједница вечности која се испуњава у Светој Литургији је пут ка Царству Небеском, то је теологија нас хришћана. То је најлепша теологија која крије Тајну вечног живота. Свако друго умовање води у таштину и суноврат, супротно од оних вредности ка којима стреми наша Црква. Све је то само привид онога што је у Цркви пуноћа кроз живот у заједници са Христом, у Светој Литургији. На Светој Литургији исповедамо теологију Небеског Царства, ту искушења добијају пут ка Христу и напајамо се молитвом и постом.

Налазимо се у данима када смиравамо себе постом, а молитвом се облагодаћујемо. Припремамо се тако за вечна добра у загљају Христовом. Нека би Господ дао да истрајемо на путу вечности који води Христу, да нас Света Литургија напаја истином и вером. Нека нам Господ помогне да увек у тој истини живимо, да ова Света Четрдесетница у коју смо упловили буде на добро души и телу нашем. Христос нека нас увек руководи на путу Вечног живота како бисмо били наследници Небеског Царства, а на крају Свете Четрдесетнице осетили пуноћу Тајне Васкрсења Христовога.

Велика је благодат коју је Господ показао према нама људима, показао нам је да има огромну љубав. Господ од човека тражи покајање, а заузврат добија Његов загрљај.

Живели, срећни и благословени били! Амин.