Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Данас је Господ припремио Трпезу за све нас


На Велики четвртак, 29. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина храма јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Говорећи о значају дана који прослављамо и догађаја описаног у Јеванђељу Преосвећени је рекао: – Данас смо сви за Трпезом Господњом. Данас је Господ припремио Трпезу за све нас и све нас позива, и сви смо тамо. Она Трпеза је приређена онда за Апостоле али тој Трпези сви се приопштавамо, кроз сва времена, кроз све векове, до дана данашњега и тако ће људи наставити да приступају и даље тој Трпези Господњој до скончања века.

– Приступајући Божанској Трпези ми се данас удубљујемо мислима, подсећањима, у оно време када су Апостоли били за Трпезом, најближи круг Христових ученика. Различито су се понашали за Трпезом Господњом, и свако показује себе ту, какав је, ко је, и свако се огледа за њом. Господ нас позива да достојно приступамо тој Трпези у искрености и љубави, да бисмо што више имали користи од тога што смо за том Трпезом.

– Господ је настојао да те вечери своје ученике утврди у вери, нади, у љубави, у храбрости, да одагна страх од њих, јер, стоје пред великим догађајем. Дао им је до знања да ће Он бити убијен, да ће бити предан у руке злих људи и да ће га неправедним судом и суђењем осудити на смрт. И да ће бити поруган. Он, Господар, Господ света, Цар васељене, Бог љубави, биће исмејан, биће поруган, биће распет на Крсту. Иако ће наступити време жалости, доћи ће и време радости. И сам Господ каже својим ученицима: Радост вашу нико неће моћи одузети од вас, јер то ће бити радост непролазна, са Господом.

– Пратећи Господа ми се храбримо у Његовој истрајности, хранимо се Његовом љубављу и црпимо снагу из Његове победе, из Његовог Васкрсења, поручио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска