Type Here to Get Search Results !

Патријарх српски примио руководство Републике Српске


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије приредио је 29. априла 2021. године у Патријаршијском двору у Београду пријем за српског члана Председништва Босне и Херцеговине г. Милорада Додика, председницу Републике Српске гђу Жељку Цвијановић и председника Владе Републике Српске г. Радована Вишковића.


Патријарх је изразио велику радост што је у могућности да у ове предваскршње дане разговара са највишим представницима српског народа у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Његова Светост је истакао да посебне емоције гаји према Републици Српској, одакле потиче његова породица, али и према целој Босни и Херцеговини. - Босна и Херцеговина је јединствен простор, који је у себи носио много заједничког добра и потенцијала, али и простор на којем је историјски било доста неспоразума, нагласио је Патријарх.

- Наравно, поштујемо све оно што је право, међународно право, али не можемо да сакријемо да посебне емоције негујемо према Републици Српској - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је, исто тако, указао да није најважније трагати за тим ко је у Босни и Херцеговини учинио веће зло и ко је то зло први чинио, него, уз међусобно поштовање и у духу Јеванђеља градити заједничну будућност, чувајући и унапређујући сопствени идентитет, културу и све оно шта та култура носи. Патријарх је нагласио да се увек моли да Бог свима да довољно духовне зрелости да препознају човека у ономе другом.

Овом приликом Његова Светост је изразио посебну захвалност српском члану и председавајућем Председништва г. Милораду Додику за ангажовање на прикупљању и слању помоћи страдалима у земљотресу на Банији.

Његова Светост Патријарх је честитао васкршње празнике свим православним хришћанима у Босни и Херцеговини, а посебно житељима Републике Српске.

Српски члан и председавајући Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик је изразио захвалности Патријарху на пријему који је припредио највишим представницима српског народа у Републици Српској уочи највећег хришћанског празника Васкрсења Христовог и истакао да у Републици Српској због онога што јесте и што чини Српска Православна Црква ужива највеће поштовање и подршку. Исто тако г, Додик је истакао да се честитке и најбоље жеље упућене Његовој Светости Патријарху односе на читав наш верујући народ, пошто је Патријарх символ народног јединства. - Желимо да се народ за велики празник окупи, да упркос пандемији нађемо у себи и знакове радости. Празник носи са собом радост окупљање породице и свих,  рекао је г. Додик на пријему у здању Патријаршије српске.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине је потврдио Патријархове речи да је Српска Православна Црква снажан елемент српског идентитета и тамо где не досежу српске државе, а где Срби живе верно чувајући своју традицију, обичаје, писмо, језик и крсну славу.

На послетку, г. Додик је изразио наду да ће Његова Светост Патијарх српски г. Порфирије ускоро учинити посету Републици Српској.


Извор: Инфо-служба СПЦ