Type Here to Get Search Results !

Саопштење Епископа рашко-призренског г. Теодосија

Као српски православни епископ рашко-призренски, чија епархија обухвата простор Косова, Метохије и Рашке области, осећам потребу да изразим најдубље разочарење одсуством било какве конструктивне и компромисне реакције од стране косовских институција поводом пете годишњице неизвршавања одлуке Уставног суда Косова, којом се манастиру Високи Дечани признаје његова имовина.


Иако су се тим поводом огласили шефови ЕУ и ОЕБС мисије у Приштини, као и амбасадори водећих западних земаља (САД, Француске, Немачке, Италије и Британије) подсећајући локалне институције на неопходност поштовања судских одлука и владавине права као темеља сваког демократског друштва, косовски лидери су то све потпуно игнорисали и још су упутили писмо УНЕСКО где се тражи скидање 4 УНЕСКО споменика, наших српских православних манастира Пећке Патријаршије, Дечана, Грачанице и Богородице Љевишке, са листе угрожених споменика светске баштине, под изговором да је Православна хришћанска баштина на Косову и Метохији потпуно безбедна.

Истовремено министар за просторно планирање Косова Либурн Алиу је отворено изјавио, што су пренели и медији, да је против изградње заобилазнице око заштићене зоне у вези са путем Дечани-Плав. Ово значи да је министар Алиу као копредседавајући Комисије за заштићене зоне (по функцији) директно одбацио одлуку коју је његов претходник заједно са свим осталим члановима Комисије и дечанским градоначелником потписао у новембру прошле године и тиме ударио шамар и међународној заједнници која је много трудауложила у ово решење. На овај начин се отворено позива на кршење закона и изградњу тразитног пута кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, чиме се безбедносна ситуација додатно компликује.

Са оваквим неодговорним понашањем косовски лидери потпуно минирају своју поруку УНЕСКУ и показују да косовске институције, не само да нису у стању да заштите српску православну баштину на КиМ, него да ту баштину треба заштитити пре свега од њих самих и њиховог отвореног кршења закона и судских одлука.

Српска Православна Црква ће о овоме обавестити све надлежне међународне и друге институције, јер овакво понашање представника институција у Приштини представља директни позив на безакоње, а запаљива реторика коју користе, при чему негирају и само име Српске православне цркве (која је под тим именом призната и у косовском уставу), директно подиже етничке и верске тензије. Наша Црква ово понашање доживљава као још један у низу примера кршења верских и људских права и позива међународне представнике на Косову и Метохији да адекватно реагују и зауставе даљу ескалацију ситуације.

Као што смо рекли у претходном саопштењу Епархије, наша Црква остаје спремна за дијалог, али само када одлука Уставног суда из 2016. буде у потпуности извршена и наша црквена земља регистрована у катастру и када се вратимо поштовању заједнички усвојене одлуке Комисије за зашитћене зоне, којом се предвиђа паралелна рехабилитација локалних путева уз градњу заобилазнице око заштићене зоне манастира Високи Дечани.    


Епископ рашко-призренски 

Теодосије


Извор: Епархија рашко-призренска