Type Here to Get Search Results !

Саопштење Црквене општине Барске: Грубо вријеђање није добар пут за очување грађанског јединства и напретка земље

 

Због узнемирења већег броја вјерника и грађана Бара синоћним ружним дешавањима испред храма Светог Јована Владимира у Бару, дужни смо обратити се јавности.


Група грађана, који се представљају као црногорске патриоте, која протестује последњих недјеља, синоћ је на изузетно непристојан начин, који не приличи никоме, а особито не Црногорцима, скандирала пролазећи поред овог храма, вријеђајући блаженопочившег митрополита Амфилохија, а узвикујући и друге непримјерене увреде.

Чини нам се просто невјероватним да неко има потребу да се тако понаша пред богомољом, без обзира које је вјере и нације. Још невјероватније је да неко дође из другог града у Бар и псује пред светињом коју поштује и посјећује огромна већина православних вјерника града Бара, али и Барани других вјероисповијести.

Кратак извјештај који је објављен на сајту локалног јавног емитера Баринфо нетачно извјештава јавност, позивајући се на извор из Центра безбједности Бар, да је јучерашњи скуп протекао без инцидената и поред видео снимака које је видјела цијела Црна Гора. Држимо да је потпуно неприхватљиво и непрофесионално затварање очију пред овим догађајима, који су очигледно покушај провокације и изазивања озбиљнијег инцидента.

Не спорећи право ниједном грађанину да слободно изражава своја опредјељења, не мислимо да је добар пут за очување грађанског јединства и напретка наше земље, да ико икога грубо вријеђа несумњиво ширећи тиме вјерску и националну нетрпељивост.

Позивамо све релевантне друштвене чиниоце: од локалне самоуправе, преко полиције до политичких партија да предузму активности и радње из своје надлежности да се овакве ствари не би понављале, с обзиром да изазивају озбиљно узнемирење и провоцирају могуће нежељене реакције.

Молимо се Богу да све грађане Црне Горе просвијетли својом љубављу не би ли научили да прихватају међусобне разлике и живе у миру, баш онако како су то Барани чинили вјековима.


Извор: Митрополија црногорско-приморска