Type Here to Get Search Results !

„Ћирилица“ обиљежила Светог Ћирила и Методија


Српско удружење „Ћирилица“ из Требиња и ове године обиљежило је своју крсну славу, Дан Св. Ћирила и Методија, који је уједно и Дан словенске писмености.


Тим поводом, гост удружења у позоришној сали Културног центра био је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, а отворена је и изложба дјечјих калиграфских радова „Љепота писања“.

Trebinje„Ћирилица“ од почетка постојања обиљежава своју славу кроз разлитите садржаје како би истакла значај ћирилице за опстанак наше културе. Весна Андрић, предсједник „Ћирилице“, навела је да је циљ удружења да се скрене пажња на то да се ћирилица полако губи у јавној сфери, а све почиње од тога што се не размишља пуно о томе колики је значај њеног очувања.

„Не можемо тек тако да дозволимо да се наше хиљадугодишње писмо изгуби. Морамо да му дамо више простора и морамо да размишљамо о томе. Сваке године обележавамо овај дан и трудимо се да нам гости буду из различитих сфера – просвете, духовности и културе, а све нас везује основ те културе. То је наше писмо – ћирилица“, казала је Весна Андрић.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, говорио је о улози Српске православне цркве у очувању ћирилице, једине наше институције која никада није промијенила своје званично писмо чак ни под притиском, па ни по цијену страдања.

„Долазим из града који је споменик ћирилици. Ради се о писму на ком смо први пут добили богослужбене књиге, књиге којима смо почели служити литургију и богу се молити. Прво записано на овом писму је Боже помози, амин, алилуја, а од тада до данас имамо штампарију Црнојевића, владику Данила, Св. Петра Цетињског, Св. Василија Острошког и његова писма, Његошева и дјела Марка Миљанова. Све је то записано на ћириличном писму“, нагласио је свештеник Перовић.

Истиче да нико у Цркви не ниподаштава значај језика на којима се споразумијевамо са читавим свијетом, али да је јако важно да оно на чему смо се први пут богу помолили и на чему смо написали прве молитве сачувамо и предамо нашим потомцима.

„Технички израз и техничка могућност комуникације људи вјерујем да ће напредовати док бог буде хтио. Али, истина записана на ћирилици, а коју смо у обавези да чувамо, мислим да никада неће да се изгуби јер није битно како је написано, него и то шта је написано. Ту су се ћирилица и јеванђељска наука за нас сродиле и постале једно“, оцијенио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Вечерас је отворена и изложба калиграфских радова „Љепота писања“, чији су аутори основци нашег града. Радови су настали на радионици која је одржана у Народној библиотеци Требиње поводом Дана матерњег језика. Радионице су водиле наставнице Жанела Пажин и Ирена Јакшић.


Извор: Радио Светигора