24.05.2021.

Протопрезвитер-ставрофор др Милош Весин: Сви смо криви за све

Парох јужночикашки и ленксишки протопрезвитер-ставрофор др Милош Весин био је гост емисије ауторке Марине Рајевић Савић „Док анђели спавају“.

Повод за емисију је недавно предавање оца Милоша Весина на тему „Има ли у нама радости“. Отац Весин, парох јужночикашки и ленсиншки, објашњава да је ту тему изабрао из два разлога — јер се још налазимо у периоду васкршње радости, док је други разлог упадљиво одсуство радости код људи.

„Људи сматрају да је радост нешто се може поседовати с обзиром да је савремени човек навикао све да поседује али радост је пре свега дар“, рекао је саговорник емисије „Док анђели спавају“.

Више о томе о где је нестала радост, може ли да се врати и имали ли је уопште је питање на које ће гост Марине Рајевић Савић одговорити у емисији.

Отац Милош у другом делу емисије говорио је о томе где се изгубила радост, али и да ли је могуће да у овом времену има сарадње између медицине и духовног и како такав спој може да помогне људима да науче правилно да реагују на поступке других људи.

Живимо у доба сулуде трке и конкуренције, а једина дозвољена конкуренција у православљу јесте бити  бољи него што сам јуче био. Дакле такмичити се сам са собом, каже отац Милош Весин.

Флоскула да смо сви криви за све се не разуме јер људи себе не доживљавају, каже он, као део широке људске породице. 

„Наравно многи ће рећи да воле људе а при том им је јако тешко да заволе чак и неку конкретну особу чак и оне из најближег круга и управо све већа дисфункционалност савремене породице је најбољи доказ је то заиста тако јер први сукоби и настају између супружника, родитеља и деце браће и сестара и тако даље,“ објашњава отац Милош.


Извор: Спутњик