Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Без истинског љубљења Господа и служења Њему нема нам спасења


Велика духовна радост осетила се 16. маја  2021. године у Недељу мироносица у Храму Покрова Пресвете Богородице у Чукојевцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ жички Г. Јустин уз саслужење архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, игумана Манастира Згодачица протосинђела Стефана (Чкоњевића), пароха чукојевачких протојереја Жељка Филиповића и јереја Јовице Пршића, као и протођакона Александра Грујовића. Храм у Чукојевцу посвећен је празнику  Покрова Пресвете Богородице, иначе у порти се налази и стара црква брвнара из 18. века, а нови храм је из 1904. године.


Велелепност саме недеље и празника увеличало је присуство великог броја деце и верног народа сабраног око свога Архијереја. Епископ Јустин се после прочитане перикопе из Јеванђеља обратио верном народу. Он се хронолошки осврнуо на претходне недеље које се надовезују једне на другу. Данашњи сведоци празника Васкрсења су жене Мироносице које носе миро да  Господа Свога  помажу. Њима се јавља архангел Гаврил и објављује да је Христос васкрсао. Христос је ради Васкрсења дошао да би својим Васкрсењем нама дао васкрсење. Владика је напоменуо да смо у временима бурних животних искушења, али да не треба да се бојимо јер је Господ апостолима рекао да се не боје и да је Он са њима до краја века.

Ми хришћани треба да прођемо све што је и сам Господ прошао. Тај пут је много тегобан, многи се изгубе на том путу. Тешко је на самом почетку док се не испунимо благодаћу Божијом, али кроз пост, молитву и само Свето причешће постајемо сигурнији. Без истинског љубљења Господа и служења Њему нема нам спасења, поучио је Епископ присутне.

Учешће у Светој тајни причешћа узео је велики број деце и верног народа. По свршетку Свете Литургије приређена је пригодна трпеза љубави од стране братства храма. При трпези  љубави, а по благослову старешине оца Жељка, Епископу се захвалном беседом обратио г. Драган Јовановић, председник Црквене општине Чукојевац.


Извор: Епархија жичка