Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Исцељење раслабљеног нас учи да болест може бити прилика за сусрет са Господом

У недељном дану када Света Црква у литургијском ходу спаја време и вечност, када се јеванђелским читањем присећамо догађаја исцељења раслабљенога по коме трећа недеља по Пасхи и носи име – Недеља раслабљеног, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин предстојао је свештеним евхаристијским приносом заједнице при Светосавском храму у Краљеву.


Епископу су саслуживали свештеници из братства овог храма, уз молитвено учешће верујућег народа Божијег који је у великом броју приступио најсветијим тајнама Христовим.

Подсећајући све присутне на догађај чудесног исцељења раслабљенога у Бањи Витезди, Епископ је учинио осврт на тему болести и њено разумевање у православном богословљу. Оно узрок болести не види у судбини или гресима предака, већ на првом месту у стању пале људске природе. Према владикиним речима, болест је прилика да преиспитамо свој живот, да се покајемо, да “омекшамо срце“ и тако га припремимо за сусрет са Господом. Тако су на болести гледали велики угодници Божији, међу којима су и светогорски старци светитељи Пајсије и Порфирије. Они су благодарили Господу за болест, созерцавајући, а потом богословствујући истину да је за њих болест била већи извор благодати од било којих подвижничких напора. Од њих треба да учимо да и у болестима не очајавамо, већ се целокупним бићем окрећемо ка Васкрслом Христу, завршио је поучно слово Владика Јустин.


Извор: Епархија жичка