Type Here to Get Search Results !

Карловачкој Богословији покрајина додељује четири милиона динара

 

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и ректор Богословије "Свет Арсеније Самац" протојереј Јован Милановић потписали су данас уговор о додели четири милиона бесповратно тој богословији у Сремским Карловцима.

Уговор обезбеђује субвенције по јавном конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам намењене верском туризму, а Богословији су додељене као непрофитној образовној установи за промотивне активности и представљање туристичких потенцијала и капацитета, као за промоцију и очување културно-историјског наслеђа и садржаје од значаја за будуће генерације.

Иванишевић је рекао да би додељни новац требало да обогати понуду Сремских Карловаца, који имају посебан историјски значај. "Изузетна је част бити у могућности да сарађујете са Богословијом и новац који ћемо уложити сачуваће културно и материјално благо које јесте традиција нашег народа", казао је Иванишевић и додао да уговор који је потписан означава почетак активности на развоју верског туризма на територији Војводине.

Он је такође истакао да је циљ таквих улагања у Сремске Карловце добијање титуле "центра верског туризма", одакле ће, каже, почињати све друге туре, попут обиласка фрушкогорских манастира и других верских објеката у Војводини.

Милановић истакао је да је овим уговором обухваћено представљање културног и духовног наслеђа, те да ће књиге и остала добра од значаја наћи свој пут од полица до корисника, у новом, рестаурираном и обновљеном руху.

"То је битно како за потребе људи који долазе са стране, који ће имати прилику да се упознају са историјом и традицијом нашег народа, као и са овом просветном институцијом, најстаријом у нашем народу, тако и за све оне који из својих верских побуда воле да дођу у Сремске Карловце", рекао је ректор.


Извор: РТВ