Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Црква Божија, права, истинита и неразорива је народ Божји сабран око Христа Господа

 

Изабрани Ммитополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на духовски понедјељак са свештенством Свету службу Божију у манастиру Режевићи у Паштровићима. Након причешћа вјерних, владика је са свештенством и вјерним народом благосиљао славски колач поводом храмовске славе манастира. У архипастирској бесједи рекао је да је данашњи други дан празника Свете Тројице посвећен Светоме Духу.


“Јер, једно догађај силаска Светога Духа, а учење Цркве о Духу Светоме је, на неки начин много обимније. Овај дан се не слави само силазак Светога Духа, иако је то пуноћа Божијег дјеловања и промишљања, него се прославља цијело дјеловање Духа Божијега од стварања свијета па до данас и до скончанија свијета и вијека”, рекао је изабрани митрополит црногорско-приморски.

Додао је да Царство небеско неће прекинути дјеловање Светога Духа.

“Него ће Царство небеско управо бити у радости и свјетлости и дејству Духа Светога”, рекао је владика Јоаникије.

Владика је нагласио да је догађај силаска Светог Духа на апостоле пуноћа дјеловања и откривења.

“Када је сишао Свети Дух на апостоле, обдарио их је и оснажио Божјом истином, правдом и љубављу, добротом и храброшћу, и Божјом мудрошћу те су добили пуномоћство да проповиједају Јеванђеље Божије. Али, то пуномоћство не припада само апостолима, него устројством Божјим припада Цркви Божјој од почетка до краја. А у Царству небеском, рекосмо, наш живот ће бити у благодати и истини и свјетлости и под дејством Духа Светога”, објаснио је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је подсјетио да се све што се догађа у Цркви Божијој догађа призивањем имена Божјега и наитијем Духа Светога.

“Тамо гдје се призива име Господа и Спаса нашега Исуса Христа, и гдје се призива име Оца небескога, ту одмах имамо и дејство и откривење и присуство Духа Светога. Зато када се молимо у цркви, ми се заправо цијело вријеме испуњавамо благодаћу и свјетлошћу и радошћу Духа Светога. Све Свете тајне врше се наиласком Духа Светога”, подсјетио је митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије је рекао да Дух Свети отвара наше духовне очи када просветљује наше биће.

“И зато се то духовно виђење назива чистом и светом вјером православном. То је права вјера, то је права извјесност”, нагласио је владика.

Владика Јоаникије је честитао игуману манастира архимандриту Хризостому манастирску славу – њему, братији и свима данас сабранима у режевићкој светињи.

“Сабрали смо се данас овдје око чаше Господње, око имена Господњега. То је право и истинско јединство, неразориво јединство Цркве Божије. То јединство треба да чувамо, да његујемо, да љубимо једни друге, јер се љубављу утврђује наше заједништво и изграђује Црква Божија”, поручио је он.

Казао је да Црква Божија нијесу само храмови.

“Него је Црква Божија, права, истинита и неразорива, народ Божји сабран око Христа, коме је Господ Исус глава, који је тијело Христово, оживотворено, облагодаћено дејством Духа Светога”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Игуман Хризостом је Митрополиту Јоаникију поклонио на дар икону Мајке Божије Брзопомоћнице.


Извор: Митрополија црногорско-приморска