Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: На Литургији нам се дарује сам Бог

 

Дана 24. јуна 2021. године, на празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе у селу Раниловић.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић пензионисани парох буковички, протојереј-ставрофор Милисав Симић пензионисани парох орашачки, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије Старовлах и ђакон Александар Бабић.

Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, Епископ Јован се богонадахнутом беседом обратио окупљеном верном народу и нагласио колика је величина служења Свете Литургије у спомен Господа нашег Исуса Христа и да она представља помињање и сећање свега што је било и што ће бити. Света Литургија се служи и у спомен светитеља Божијих и она је највеће дело овде на земљи и највећа светиња. На Литургији нам се дарује сам Бог, а од нас се тражи само да верујемо у Њега и да живимо хришћански, истакао је Епископ. Владика је даље наставио са поукама рекавши да није довољно само научити Јеванђеље, већ га треба извршити у животу. Неопходно је веровати у Бога али тако да верујемо увек свим срцем и онда кад нас стигну искушења и страдања, јер је Бог увек уз нас, ако смо ми са Њим.

После Свете Литургије Епископ је пререзао славски колач, након чега је уследила трпеза љубави уприличена трудом домаћина Јовичић Драже и Симић Драгана, као и пароха ранилског протојереја Миливоја Старовлаха.


Извор: Епархија шумадијска