Type Here to Get Search Results !

Објављена књига митрополита волоколамског Илариона „Јеванђеље Достојевског“

 

У години када се обележава сто четрдесета годишњица смрти и двестагодишњица рођења Фјодора Михајловича Достојевског, Издавачка кућа Познание објавила је нову књигу митрополита волоколамског Илариона, председавајућег Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије – Јеванђеље Достојевског.


Достојевски је један од најтежих руских писаца за разумевање. Као нико други, он приморава читаоца на размишљање тако што постављања питања не пружајући директне одговоре. Јеванђеље је један од кључева који открива поглед на свет Достојевског. Његови записи, пак, некоме могу бити кључ за откривање Јеванђеља.

Наслов књиге има двоструко значење. Реч није само о Јеванђељу које је Достојевски читао читав свој живот, већ и оном које је написао јер његово дело је за руски народ била „блага вест“ – пророчка и апостолска порука спасења кроз Христа. Достојевски је доживљавао врло лично Јеванђеље, кроз призму сопственог искуства, и по промислу Божјем му је било суђено да постане пророк који објављује јеванђељске истине и у XX и XXI веку.

У књизи се пишчев хришћански свет разматра на основу његове биографије и четири романа: „Злочин и казна“, „Идиот“, „Зли дуси“ и „Браћа Карамазови“. Његова друга дела такође представљају додатне изворе, као што су романи „Младић“ и „Пишчев дневник“, писма и свеске, као и сећања родбине и пријатеља на Достојевског. Пишчева уметност је представљена у општем контексту руске књижевности XIX века и друштвено-политичке ситуације у Русији његовог доба.


Извор: Прес-служба ОЦАД / Сектор за информисање ОСЦП-а