Type Here to Get Search Results !

Научни скуп посвећен заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији


У Свечаној сали Српске академије наука и уметности (САНУ) отворен је, у уторак 01. јуна 2021. године, дводневни научни скуп „Заштита, очување и афирмација српског културног наслеђа на Косову и Метохији“. На свечаном отварању научног скупа говорили су председник САНУ академик Владимир Костић, министар културе у Влади Републике Србије Маја Гојковић, председник Комисије Републике Србије за сарадњу са Организацијом Уједињених нација за просвету, науку и културу (УНЕСКО) проф. др Горан Милашиновић, док се присутнима, у име Научног и организационог комитета скупа обратио дописни члан САНУ Драган Војводић.


„Ми на Косову и Метохији имамо 1300 артефаката који имају неку културну вредност, и који се неком врстом рестаурације или обраде могу претворити у значајну културну баштину, што такође повећава значај свега овога“, рекао је између осталог проф. др Горан Милашиновић, истичући да: „Током уписа Дечана, током уписа сва четири добра у листу, УНЕСКО је прошао номинациони досије који је свеобухватан и који подразумева рад од неколико година. За то време сва регулаторна тела која су веома стриктна и веома стручна, једно од њих је ИКОМОС, ни у једном тренутку није оспорио идентитет тих добара. Ми имамо неспорни доказ да током уписа ни један од светских стручњака није рекао: „Да ли су то српска културна добра?“, што је веома важан аргумент“.

У току радног дела скупа организатори су се потрудили да у једном веома разуђеном и профилисаном програму обухвате све релевантне аспекте које се тичу ове веома комплексене материје. Представљени научни реферати, уклопљени у три истраживачке целине обрађују теме које се тичу утврђивања и анализирања садашњег стања српског културног наслеђа на простору Косова и Метохије, како материјалног тако и нематеријалног, кроз сагледавању дугорочних претњи његовом опстанку, облика његовог угрожавања, оспоравања и кривотворења његовог националног идентитета и утврђивању неопходних научних и стручних услова (инфраструктурни, организациони, технички и кадровски) за његово проучавање, документовање, презентацију, афирмацију и очување.

Научном скупу су присуствовали Његово Преосвештенство Викарни Епископ ремезијански г. Стефан, протојереј – ставрофор др Велибор Џомић, кординатор Правног савета Митрополије црногорско – приморске, академици и професори универзитета.

Покровитељ научног скупа је Комисија Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ, док је архимандрит Сава (Јањић), игуман манастира Дечана члан Научног и организационог комитета скупа.


Извор: Радио Слово Љубве