Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим на преображенском сабору у Даљ Планини: Овај Сабор је пут ка Таворској светлости

”Окупљени смо овде, заједно, показујући јединство нашега народа на овим просторима. Овај Сабор је пут ка Таворској светлости, пут је нашега јединства и једино што ће нас очувати. Зато се неизмерно радујем што смо се окупили синоћ и данас у овако великом броју. Требамо увек да се окупљамо око својих светиња јер нас то води ка путу преображења, узноси нас ка гори Таворској, упућује нас ка Тајни вечнога живота” - рекао је у Даљ Планини Епископ Херувим.


У навечерје празника Преображења, 18. августа 2021. године, служено је свечано вечерње богослужење у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Вечерње богослужење служио је, уз присуство Њихових Преосвештенстава Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима и умировљеног канадског Епископа Георгија, јереј Срђан Лукић, парох винковачки уз саслужење ђакона Војислава Николића и свештенства Епархије осечкопољске и барањске.

По одслуженом вечерњем богослужењу беседио је протојереј Немања Клајић, службеник ЕУО и парох прве парохије даљске:

-У име Оца и Сина и Светога Духа.

Ваша Преосвештенства, високопреподбни оци, часно презвитерство, у Христу ђаконство, представници културног и политичког живота наше заједнице, драга браћо и сестре, благословен је Бог који походи народ свој који нас је сабрао овде у овој нашој светињи да прослављамо име Његово. Благословен је Бог који је дао људима пут у живот вечни. Господ се преобразио пред својим светим ученицима и апостолима, показао Славу своју. Показао је тај пут преображења као пут спасења. Видевши то Свети апостоли прославише Господа. Угледаше и то како Господ говори са пророцима Мојсијем и Илијом где уочавамо пуноћу Новога Завета у самом Господу Исусу Христу јер како каже Свети апостол и Јевађелист: Лице Његово беше светло као Сунце, а хаљине Његове беле као снег”. И у томе се чу глас са неба: ”Ово је Син мој љубљени, Њега слушајте”. Браћо и сестре, због овога, због ових речи и држања заповести Христових сабрасмо се овде у овај свети дан. Држање заповести Божијих јесте управо и пут нашег подвига. При Светом крштењу свако се од нас преображава, јер задобија преображени лик Божији у себи, задобија благодат Духа Светог. То је управо та Таворска светлост у којој је на видљив начин приказана пуноћа благодати, љубави и силе Божије. Потребно је да данашњи дан у навечерје празника Преображења Господњега у срцу своме понесемо жељу за просвећењем, за просвећењем у Светом Јеванђељу којe јесте реч Божја. Оно је пуноћа нашег назначења, живота у Христу и јесте одговор на сва наша питања. Ту пуноћу управо гледамо и сагледавамо у заједници свих Светих која се манифестује у Светој Литургији, где смо сви сабрани у име Божије и позвани, колико можемо и знамо и пратимо и Његове Светости нашег Патријарха Порфирија, да приступамо Светом Причешћу, Светим тајнама Цркве Божије. На тај начин човек задобија благодат Божију, како сам и рекао, коју задобијамо при Светом крштењу. На тај начин се преображавамо и растемо у меру раста висине Христове, на шта смо сви и позвани. Када је човек на тај начин просвећен Јеванђељем Господњим он је и освећен Светим тајнама Христовим и он јесте Христов. А Христов човек је да кажемо онај који и јесте побожан, по Богу, који је и створен по лицу и подобију Бога живога, на шта смо и позвани и назначени још од стварања наших прародитеља Адама и Еве.

Радујемо се, сигурно сви, наша Црква, што смо се сабрали данас у оволиком броју, што има мале деце сабране овде, јер и ја памтим да сам још као мало дете долазио овде на овај сабор који је установио још давне 1935. године Свети владика Николај Велимировић. Битно је браћо и сестре да своју децу учимо Православљу, да их учимо врлинском животу, да их причешћујемо. На тај начин ће и они да виде још од малих ногу и осете ту светлост Преображења Господњег, ту потребу да буду Христови, да буду Божији. На тај начин и ми добијамо пуноћу остваривања себе као домаћина, као родитеља, као православаца и народа Божијег. Нека је срећан и Богом благословен наступајући празник Преображења Господњег.

Дао Бог да молитвама Пресвете Богомајке, која је заштитница ове Свете обитељи коју драга браћо и сестре из године у годину, слава Богу, све више и више посећујемо, и треба да је посећујемо јер је овај манастир душа наше епархије, душа свих нас. Посећујемо је, изграђујемо себе и позвани смо да то чинимо из дана у дан, опет све на славу Божију, да би Пресвета Богомајка како и рекох, била Молитвеница за све вас, за ваше најмилије за ваше породице и све људе добре воље и оне који жуде за Христом и истином Божијом. Живи и здрави били на многаја и благаја лета. Амин.

На дан Празника, 19. августа 2021. године, Светом архијерејском Литургијом началствовали су Њихова Преосвешенства Епископи умировљени канадски Георгије и осечкопољски и барањски г. Херувим, уз саслужење свештенства осечкопољске и барањске, банатске и горњокарловачке Епархије.

После освећења славских обележја беседио је Епископ Георгије:

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драги народе Божји, нека је благословен овај дан у који нас је Господ сабрао да учествујемо у великој Тајни премудрости и спасења коју нам Бог дарује и коју нам је показао на данашњи дан преко Сина свога Јединороднога када се преобразио на Гори и постао Светлост. Ту Божанску светлост коју њени сведоци, три велика апостола, Петар, Јован и Јаков нису могли гледати, него су пали на земљу. Видевши ту невероватну светлост и два старозаветна пророка, Мојсија и Илију, рекли су:”Добро нам је овде бити”, ”Да направимо три сенице”. И нама је добро овде бити, драга браћо и сестре, јер Бог кроз тај дан, кроз то показивање своје Божанске силе, дао нам је свима ту Божанску искру љубави и светлости у срцима нашим. Тиме се испуњавају оне речи Христа Господа, да је почетак Царства Небеског унутра у нама. Ако ми имамо ту Божанску искру и ако имамо љубав и послушност, као што је Син Божји имао љубав за све нас, а и послушност према Оцу своме, онда ћемо осетити то блаженство које нам је Бог дао. Ја не желим да овога пута да проповедам, ви имате вашега дивног Владику, мога брата у Христу, чијом љубављу сам данас овде, као и благословом Свјатјејшег Партијарха који преноси свој благослов и поздрав. Зато желим само да вас утолико подсетим, а Преосвећени Владика ће вас благословити и поздравити онако како само он то зна и уме.

Благослов је Божји да имате таквога Владику, најмлађега у Сабору Српске Цркве, али по снази и духовности спада међу најоштрије умове Српске Цркве. Зато и није случајно што показује плодове свога рада. Ја сам овде изузетно одушевљен. Када видим колико се света окупи, и синоћ и данас. Верујем да долазите свагда, сећајући се заповести Божје, и када није радни дан поготово, јер шест дана треба да радимо, а седми да посветимо Господу Богу своме, да од Бога милост и љубави тражимо. У ова данашња времена, драга браћо и сестре, у времена кризе услед короне и болести, мада, која времена нису била тешка и у која времена није било кризе и муке, ми заборављамо једну ствар. Када се Богу обраћамо, обраћамо се само са: ”Дај нам Боже здравље, дај нам Боже среће, богатства” и све оно што желимо да имамо у овом свету. А Бог каже: ”Иштите најпре Царства Небеског и правде Његове, друго ће вам се све додати”. Ако имамо веру, ако имамо наду и љубав Божју, онда знамо да нам се ништа неће десити у овом свету. А и ако се деси, ако је тако по Божјој вољи, ми прелазимо из овог живота у живот вечни који јесте наша права Отаџбина. Зато, нека нас Бог све сачува, нека нам искру своје Божанске љубави и светлости која је данас просијала на Тавору усади у срца наша и ум наш, да вазда љубимо Бога изнад свега и ближњега свога као самога себе. Још једанпут, радујем се и имам част да поздравим мога брата којем неизмерно хвала на позиву и благослову. Манастир у Канади, у којем сам провео дуже време, посвећен је Преображењу Господњем. Затекао сам се овде, и посебно ми је драго, осећам се као да сам у Таворском манастиру у Милтону, у шуми, у лепој природи, са благим и добрим лицима вашим. Нека Бог чува вашег Владику, нека му Бог да снаге и крепости и да истраје дуго и ради све оно што Бог заповеда, што Црква од њега тражи и што његова савест налаже. Драги брате, захваљујем се на гостопримству, на љубави и пажњи.

Сабранима се потом обратио њихов Архипастир, Епископ Херувим, честитајући празник и сабор:

-Драги Владико, драги оци из банатске Епархије, драги оче Науме из горњокарловачке Епархије, драги представници политичког и културног живота нашег народа на овим нашим просторима, да појединачно никога не именујем да не бих некога пропустио и изоставио и драги народе, ово је све због вас. Окупљени смо овде, заједно, показујући јединство нашега народа на овим просторима. Овај Сабор је пут ка Таворској светлости, пут је нашега јединства и једино што ће нас очувати. Зато се неизмерно радујем што смо се окупили синоћ и данас у овако великом броју. Требамо увек да се окупљамо око својих светиња јер нас то води ка путу преображења, узноси нас ка гори Таворској, упућује нас ка Тајни вечнога живота.

Нека би Господ дао да увек имамо то на уму, да нам Христос увек буде пут и пример нашег живота, да се увек преображавамо у Њему, јер у Христу нема ограничења. Христос је ван времена и простора и као такав нам омогућава да можемо схватити ширину и дубину промисла и љубави Божје, да у свету увек требамо да чезнемо и тежимо ка Таворској светлости. Да осетимо присуство Божје и чујемо глас: ”Ово је Син мој љубљени”. То је оно што нас увек треба руководити и упућивати као литургијској заједници, ка сабрању и јединству. Неизмерна је радост јер сте показали љубав, показали сте ко сте и шта сте, да сте народ Божји и да је наша Црква на првом месту. Црква увек треба бити светионик пута ка Тавору и тој светлости као освећењу и преображењу нашега народа. Јер, Црква нам то пружа и отвара нам простор љубави, мира, слоге и правде, свега онога што нам је неопходно да бисмо се крепили и снажили.

Нека би Господ дао да нас Богомајка увек чува јер је она заштитница овога светога места, да нас Таворска светлост увек усмерава ка Христу, да будемо народ богоносан, Христољубив, народ који воли другога. Да будемо народ који воли и прашта, народ који не заборавља свој језик и своју културу. Ако изгубимо то изгубићемо себе, свој идентитет и своје биће. Нека нас Господ за ту љубав награди вечним животом, преображењем у Христу, да бисмо видели Тајну живота. Да бисмо осетили пуноћу љубави Христове, да би се Христос уселио у срце наше како би могли преображавати овај свет који лежи у тами и греху.

Још једанпут бих се захвалио Његовом Преосвештенству Епископу Георгију што је показао своју љубав и труд, своју неизмерну пастирску бригу за свој народ и на овим нашим просторима. Епископ Георгије је проповедао и сејао семе Јеванђеља и у далекој Канади, али осетио је ту пуноћу и овде, сведочивши тиме да Православље нема граница. Ако је душа благочестива и отворена, свуда се осећамо као на своме. Ово је, драги Владико, исто Ваше, да нам увек долазите и да нас благосиљате. Нека нам наша Мајка Божја увек буде Путеводитељица у животу, да нас се увек сећате и са љубављу помињете у Вашим светим молитвама. У знак захвалности за Ваш долазак спремили смо панагију Пресвете Мајке Божје Чудотворне Шаренградске, да Вас она штити и крепи у Вашем животу и да Вам Господ подари дуг живот и добро здравље. Живели!


Извор: Епархија осечкопољска и барањска