Type Here to Get Search Results !

Архимандрит Павле (Радусиновић) у емисији "Врлинослов": Кроз светотајински живот вечност је већ овде и сада присутна

 

Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је архимандрит Павле (Радусиновић), игуман свештене обитељи манастира Ораховица у Епархији пакрачко-славонској. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, отац Павле је говорио о светотајинском животу Цркве.

Вођен вишедеценијским монашким искуством које је задобио живећи у острошкој светињи у окриљу кивота светог Василија Острошког, отац Павле је нагласио свештену истину да је целокупни светотајински живот утемељен и крунисан светом Литургијом коју називамо и Светајном  Цркве или Тајном над тајнама. 

Светом Тајном причешћа примамо под видом хлеба и вина право тело и праву крв Господа Исуса Христа. Ова света Тајна представља врхунац љубави и заједништва између Бога и човека. Једна од најкраћих порука која се може послати верујућем хришћанину јесте да живот у Цркви представља живот према догматима (Божијим истинама) кроз Свете тајне. 

Сваки човек је оригинал и на свој начин доживљава тајну Царства небескога, јер је вечност нешто што је већ сада присутно, али и поред те истине ми смо ипак у неком времену, знамо да је овај тренутак већ прошао и чекамо следећи, чак и планирамо шта ће бити сутра, ако Бог да, поучио је архимандрит Павле (Радусиновић), настојатељ знамените и древне светиње која је духовни украс Епархије пакрачко-славонске. 

Из излагања игумана Павла утврђени смо у истини да свете Тајне представљају свештенерадње кроз које се вернима на видљив начин даје невидљива благодат Божија. Будући да је човек психофизичко биће, где је тело видљиво и душа невидљива, тако и свака света Тајна има две своје стране: видљиву и невидљиву. Видљиву страну сачињавају свештене радње, речи, молитве, символи и материја која се употребљава, а невидљиву страну чини благодат Божија.


Приредио:

катихета Бранислав Илић