Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Смрт је привремено стање из којег ће нас Христос пробудити о Свом Другом и Славном Доласку


У суботу, 9. октобра 2021. године, на Задушнице, дан када се Црква сећа свих уснулих у Господу и Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Краљеву. Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), протојереји-ставрофори Мирослав Јаковљевић и Ненад Илић, свештеник Милан из Епархије источно-америчке, протонамесници Дејан Марковић, Александар Јевтић и Новица Благојевић, ђакони Стефан Симић и Стефан Милошевски. Певницу је предводио протопсалт Иван Трајковић.


На овај дан молитвено се сећамо оних чланова Цркве који су се преставили у Господу.  Ту убрајамо све од века уснуле у Господу: од прародитеља Адама и Еве до данашњег дана. Господ Исус Христос на више места у Светоме Писму смрт назива сном. То је само привремено стање човека, из којег ће га Христос пробудити о Свом Другом и Славном Доласку. Бог наш није Бог мртвих него Бог живих. Стога, гроб није никаква ,,вечна кућа“ нити је сахрана ,,последњи поздрав“, како их, нажалост, многи од хришћана називају. 

О томе нам јасно сведочи данашње Јеванђеље по Јовану, чији спомен такође данас прослављамо:  ,,Кo моју ријеч слуша и вјерује Ономе који ме је послао, има живот вјечни, и не долази на суд, него је прешао из смрти у живот. Заиста, заиста вам кажем, да долази час, и већ је настао, када ће мртви чути глас Сина Божијега, и чувши га оживјеће. Јер као што Отац има живот у себи, тако даде и Сину да има живот у себи: И даде му власт u да суди, јер је Син Човјечији. Не чудите се томе јер долази час у који ће cвu који су у гробовима чути глас Сина Божијег, и изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који су чинили зло у васкрсење суда“ (Јн 5, 24-30).


Извор: Епархија жичка