Type Here to Get Search Results !

Чланови Светог Синода честитали Његовој Светости Патријарху Кирилу 75. рођендан

Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил председавао је 29. децембра 2021. године заседањем Светог Синода Руске Православне Цркве у Патријаршијској и Синодалној резиденцији у Даниловом манастиру у Москви.


Пре паузе током заседања, чланови Светог Синода честитали су Његовој Светости Патријарху Кирилу 75. рођендан.

Поздравну реч изговорио је митрополит воскресенски Дионисије, руководилац послова Московске Патријаршије.

Затим је митрополит Дионисије поклонио Његовој Светости панакамилавку.

Ставивши панакамилавку, Предстојатељ Руске Православне Цркве се захвалио члановима Светог Синода на честиткама:

„Високопреосвећене и преосвећене владике, владико Дионисије, срдачно вам се захваљујем на лепим речима изреченим у овом саборном обраћању. Ове речи схватам као израз ваше подршке без које Патријарх не може да обавља своју службу у потпуности и са пуном одговорношћу.

Подршка епископата, коју сам осетио приликом избора на Патријаршијски трон, пратила ме је током свих година Патријаршијске службе, и никада није било разочарања, никакве духовне сметености у вези са могућим тешкоћама које прате Патријаршијски живот, јер те тешкоће никада нису биле повезане са променом односа према мени од стране епископата, свештенства и, надам се, верујућег народа. Ово говорим јер осећам подршку, осећам молитву и молим све – чланове Светог Синода, сталне и привремене, цео наш епископат, све наше свештенство, сав народ Божији да саучествује у мојој служби кроз рад, кроз поделу одговорности, и, наравно, кроз молитву.

Верујем да Господ не напушта Цркву Своју: неће је напустити ни у садашњој тешкој фази нашег историјског живота. Упркос чињеници да постоје многи знаци који указују на то да Цркву не чека лако време (а тога и не би требало да буде), ако гледамо у будућност у светлу Божанског Откровења, морамо смирено, са потпуним поверењем, са поверењем у Господа и Његову свету вољу да наставимо нашу службу, јачајући веру и црквени живот у нашем народу. Кад кажем „у нашем народу“ мислим на народ Свете Русије, на све чланове наше Цркве.

Још једном вам искрено хвала, драге владике, на вашим молитвама, на вашој подршци, на вашем саучествовању у мојој служби, и молим вас да убудуће не изостанем у вашим молитвама, и да не изостане ваша подршка у мом скромном раду.“


Извор: Мospat.ru