Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Слободан Алексић у емисији "Врлинослов": Милостивост човека чини богом по благодати


Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је протонамесник Слободан Алексић, главни и одговорни уредник Радија "Источник" Епархије ваљевске. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, отац Слободан је говорио на тему дарежљивости као врлине која подстиче на милостивост.

Милостиви човек јесте ходајуће Јеванђеље, јер милосрдни Христов човек никада не престаје бити милостив, онога тренутка када човек каже "Доста сам био милостив", тада умире. Милостив човек значи бити жив, а човек је жив једино када је са Богом. Онога тренутка када се човек одвоји од Бога, он не бива више жив, већ постаје мртвац, а милостивост човека чини богом по благодати, истакао је протонамесник Слободан Алексић гостујући у овонедељном издању емисије Врлинослов

Следујући речима оца Слободана долазимо до закључка да је милостив човек свестан своје грешности, али себе не оптерећује некаквом неуротичном кривицом, већ дубоко верује да су доброта и љубав Божија, већи од наших сагрешења. Што је човек ближи Богу, то је интензивније његово осећање грешности, али и доживљај да је милост Божија јача и већа од сваког нашег греха, сходно речима светог апостола Павла да смо благодаћу спасени, кроз веру и да то није од нас, већ је дар Божији, Божија милост (Еф.3,8-9).