Type Here to Get Search Results !

Саопштење за јавност: Митрополија ће градити црквени дом уз подгорички Саборни храм, а не хотеле


Поводом писања медија о наводном захтјеву Митрополије за сагласност за идејно рјешење за грађење ”хотела, туристичког насеља са четири или пет звјездица и туристичког ризорта, трга, сквера, шеталишта или градског парка” дужни смо да укратко обавијестимо јавност о чињеницама у вези са тим захтјевом.


С обзиром да су у захтјеву који је објављен јасно назначене катастарске парцеле на којима се планира градња, медији су лако могли да утврде да се ради о простору око Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Није никаква тајна да Митрополија, још од освећења тог храма 2013. године, планира поред њега изградњу црквеног дома са одговарајућим садржајима.

Истина је да је Митрополија у ту сврху поднијела захтјев за сагласност за идејно рјешење аргхитектонског пројекта на обрасцу 3 прописаном од стране надлежног министарства у шта се свако може једноставно увјерити на сајту Владе Црне Горе. На том обрасцу су подијељене надлежности главног државног, односно главног градског архитекте, зависно од величине објекта и њихове намјене и текст обрасца није у надлежности Митрополије него надлежних органа. Дакле, свако ко гради велики објекат, у какву год сврху да ће да га користи, морао би да заокружи исти онај избор у коме се помињу хотели и туристичка насеља.

Дакле, Митрополија ће, уз помоћ Божију и вјернога народа, градити црквени дом уз Саборни храм, а не хотеле са четири или пет звјездица.


Из Митрополије црногорско-приморске