Type Here to Get Search Results !

Радост празника кроз делатну љубав у Христу - повезвање две лозничке црквене опшине са лозничким школама мајкама на радост

 

Црквени живот у Лозници је толико богат и садржајан, храмови су пуни деце и верујућег народа на сваком богослужењу, атмосфера у храмовима божанска. Две лозничке црквене општине у једном несвакидашњем и богоугодном прегалаштву, спојила су деца. 

 

Није случајно изабран празник Материце, једни празник посвећен мајкама и да се сетимо речи Светог Николаја Велимировића да је мајка биће најсличније Богу. Тако нам је и овај празник био одличан мотив да учинимо богоугодно дело и да нашим малим залагањем и огромном љубављу заблагодаримо свим мајкама, свим женама, свим трудбеницама, свим мученицама, мајкама чији је крст највећи, које нам попут анђела управљају стопе и по угледу на Насветију и Најблагословенију Мајку Божју Пресвету Богородицу покривају нас својим заштитничким омофором на нашим путевима пуним искушења у овом свету.

Тако смо данас, крозроз заједничку сарадњу свештеника, вероучитеља, наставника и деце прославили највећи празник посвећен мајкама-Материце кроз једну дивну креативну радионицу где смо правили посне медењаке које су деца делила у Цркви Вазнесења Господњег у Лозници, Цркви Покрова Пресвете Богородице у Лозници, Цркви Светог Георгија у Зајачи и Цркви Светог апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи. 

У овом нашем богоугодном прегалаштву учествовали су свештеници Зоран Петровић и Милан Андић, координатор за верску наставу вероучитељ Раде Тешић, ђакони-вероучитељи Иван Негић и Јован Јанчић, вероучитељ Предраг Митровић, професорка италијанског Мирјана Марковић, професорка српског Јелена Којић, учитељица Миланка Васиљевић и професорка енглеског Сања Симић де Граф и наши дивни основци који су учествовали и у програму у храмовима. 

Деца су учествовала у богослужењу а затим и у пригодном програму-нека деца су говорила, нека рецитовала а неки певала. 

Медењаке које смо правили били су посни и лепо украшени укусном глазуром, а затим упаковани у украсни целофан. Деца су на крају Литургије медењаке и иконице делиле мајкама.

Радост деце што су учествовала у овом племенитом делу, емотивне реакције жена које су то доживеле и осетиле као велику љубав, не може се описати речима. На једном месту док су деца делила медењаке који су били у једној великој корпи, мајке су хтеле да им се одреше па су у ту корпу убацивале символично новац. Колико су деца зрело постушила, говори и то да су сав прикупљен новац дала као добровољни прилог. Осмеси који су красили дечја лица, испуњеност штосу учинили богоугодно дело и једна велика лексија из веронауке о вери на делу, то су кључне ствари које су обележиле овај диван дан.

Ова радионица посвећена Материцама је само један део једне велике Божићне радионице која ће имати неколико сегмената и која укључује обе црквене општине. Пројекат везан за Божић обухвата све активности од Ваведења до Божића, интегративну, сарадничку, пројектну и радионичарску, а пред Божић биће и уприличен квиз за децу. Реализатори овог пројекта су свештеници Милан Андрић и Зоран Петровић, координатор за Верску наставу Раде Тешић, вероучитељи-ђакони Иван Негић и Јован Јанчић-координатор квиза, вероучитељ Предраг Митровић-координатор радионичарске наставе, Миланка Васиљевић-организатор приредби и реализатор интегративне наставе и Сања Симић де Граф-координатор методичких могућности Верске наставе кроз овај пројекат. Имаћемо подршку и Средње економске школе-професорке посластичарства Дејане Лазаревић и Оливере Чикарић као и још неких колега из Економске школе.

Као координатор методичких могућности Верске наставе, неопходно је да истакнем да сам у сваком пројекту имала огромну подршку свештеника Милоша Петровића који је пажљиво прегледао  велику количину материјала, кориговао, давао сугестије као и одличне идеје, као неко ко је некад био и координатор за Верску наставу и овим путем благодарим на несебичном залагању око повезивања Цркве и школе кроз Верску наставу.

Оно што је занимљиво и што је у плану да читав овај пројекат обележимо у сарадњи са другим школама са других епархија кроз сарадњу са нашим дивним колегама вероучитељем  Стефаном Недићем из Сремске Митровице, вероучитељицама Маријом Тодоровић из Београда и Јулијани Стојановић из Бојника  и да то публикујемо у пар електронских књига које би другим вероучитељима послужиле као својеврсна база знања и активности, односно идеја за даљи рад.

Наш циљ је да се све могућности Верске наставе испитају и усаврше, да разменимо мишљења и искуства, да сарађујемо са свим колегама, Црквом, родитељима, локалном заједницом и свим људима добре воље и да кроз промоцију Верске наставе промовишемо све оно што она у себи укључује а то су најсветлији примери узрастања у врлинама по угледу на Господа и Спаса нашега  Исуса Христа, Господу на славу, а нама на здравље и спасење душа и тела! Амин!


Сања Симић де Граф