Type Here to Get Search Results !

Тринаест година од упокојења патријарха Алексија II

 

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служио је 5. децембра 2021. године, на тринаесту годишњицу упокојења патријарха Алексија II, опело за блаженопочившег претходника у цркви Светог благоверног кнеза Александра Невског у истоименом скиту код Переделкина.


Патријарх московски и све Русије Алексије II преминуо је 5. децембра 2008. године у 80. години. Рођен је као Алексије Михајлович Ридигер 23. фебруара 1929. године у Талину у Естонији, у породици руских емиграната, а потомак је племићке породице балтичких Немаца која је у 18. веку прихватила православље.

Завршио је богословску семинарију у тадашњем Лењинграду, а затим и богословску академију у Санкт Петерсбургу. Митрополит Григорије (Чуков) га је рукоположио у чин ђакона, а затим и у чин свештеника 1950. године. Замонашен је 3. марта 1961. године у Светотројичној лаври Светог Сергија, а исте године изабран је за Епископа талинског и све Естоније. Митрополит новгородски и лењинградски постаје 1986. године. Патријарх Алексије II је уведен у Патријарашки трон 1990. године након упокојења патријарха Пимена.

За време патријарха Алексија II у руско образовање враћена је веронаука, канонизовани су многи новопросијавши мученици и исповедници, превазиђен је вишедеценијски раскол Руске Заграничне Православне Цркве. Патријарх Алексије је био велики пријатељ Српске Цркве и српског народа.


Извор: Инфо-служба СПЦ