Type Here to Get Search Results !

Άξιος! Достојан! - Митрополит Јоаникије у свештени чин ђакона рукоположио Зорана Јовићевића


-Митрополит Јоаникије: Црква неће дијелити народ, ми смо браћа и ми смо једно-

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. У току Литургије рукоположио је у ђаконски чин дугогодишњег појца при храму Зорана Јовићевића. У литургијској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да се одласцима на света богослужења обогаћујемо Божјом милошћу и Божјом благодаћу.

“Упијамо Божју свјетлост у свој ум и у своје срце и у своју душу. Испуњавамо се Божанском благодаћу и Божанском љубављу преко светих тајни”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Говорећи о рукоположењу новог ђакона Зорана Јовићевића рекао је да је појање његово и његових кћерки изузетан дар који увесељава духовно.

“Радујемо се кад чујемо пјесму у славу Божију. Ево, дошло је вријеме да прими ђаконску службу, а ако Бог да да ускоро постане и свештеник. Данас смо овдје имали велику радост, јер рукоположење је такав свети чин да по нашој молитви, а Божјом милошћу силази Божја благодат и облачи у ризу Духа Светога онога ко прима свети чин. Али и сва Црква учествује у томе и то је радост цијеле Цркве”, рекао је Владика Јоаникије.

Владика је рекао да као народ не памтимо лака времена.

“Никад није било лако. Памтимо нека времена која су била изузетно тешка. Читамо из историје како су наши преци свједочили вјеру и у најтежим временима, како су многи страдали за вјеру. Дакле, треба бити спреман да се иде са Христом и за Христом до краја, ако треба и на Христову Голготу. А ко нема Христову Голготу уписану у своје срце и у своју душу тај још не зна шта уопште значи бити хришћанин. Јер, тамо гдје је уписана Христова Голгота, тамо је и свјетлост васкрсења Христовога, јер на Голготи се већ осјећа побједа над смрћу”, казао је он.

Рекао је да у овом времену пометње највише треба да се молимо Богу.

“Видимо једну пометњу у народу, видимо много вулгарности у политици. Треба да будемо далеко од тога. Многи се питају зато што Црква неће да учествује у тим вулгарностима гдје је сад Црква, шта кажу патријарх, владике, свештеници… Црква је, драга браћо и сестре, тамо гдје је њено мјесто, са Христом. Она иде Христовим путем и то је њен живот и њено биће. Ми смо тијело Христово, чувамо заједницу Цркве Божије”, поручио је он.

Нагласио је да ће Црква, будући да је на првом мјесту са Христом, бити и са својим народом.

“И неће дијелити свој народ, неће гледати свој народ кроз странке, ко којој странци припада, нећемо свој народ овдје у Црној Гори дијелити на Србе и на Црногорце. Нек се изјашњава ко како хоће, ми смо браћа и ми смо једно. И то завјештање имамо од наших отаца да чувамо међусобну љубав и да чувамо једни друге”, истакао је Митрополит Јоаникије.

Објаснио је да на тај начин чувамо и биће Цркве и биће народа, завјештања наших предака и светиње.

“Од диоба неће бити добро ништа никоме. Наравно, поштујемо све и поштујемо свачију службу. Морај да постоје и странке и политика, наша политика је то да смо са Христом, да смо на Христовом путу, да смо са својим народом и да не дијелимо свој народ. Бићемо једно као што смо и до сада били једно, и то је завјештање.и нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија пред чијим се гробом овдје налазимо”, поручио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска