Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у Цетињском манастиру: Свети Јован Крститељ је највећи чудотворац јер је његова реч имала силу да препорађа срца и душе

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 20. јануара 2020. године, на празник Сабора Светог Јована Крститеља, служио је Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, у којем је похрањена десна рука највећег рођеног од жене, која је на ријеци Јордану крстила Господа нашега Исуса Христа, а којој се по милости и промислу Божијем данас клањамо. Митрополиту је саслуживало свештеномонаштво манастира и свештенство намјесништва цетињског.


У литургијској бесједи Високопреосвећени је казао да Светога Јована у Цркви помињемо као Пророка, Претечу и Крститеља и да су све те свете службе које је обављао веома значајне, стављајући посебан акценат на епитет Претеча Господњи. Објаснио је да Свети Јован није само ишао прије Христа и проповједао покајање, да би људи очистили своје срца и своје душе, мисли, да би могли послије да чују ријеч Господњу, него је он Претеча још од његовога зачећа, које је било на природан начин од мужа и жене. Али, нагласио је, по натприродном дејству Божије благодати и милости, јер су његови родитељи Свети Захарије и Јелисавета били бездјетни више деценија и престарели за рађање.

“Међутим, Божија милост је тако подејствовала и анђео Господњи је са неба јавио његовом оцу свештенику да ће добити сина. Он испочетка није могао да вјерује и Господ му је дао такав знак да више није могао проговорити докле му се није родио син. Дакле, то натприродно дејство Божије милости на људску природу је заправо било довољан знак за довољно указање на рођење Христово, које је заиста по свему натприродно јер се догодило на изузетан начин од Дјевојке без мужа по дејству силе Духа Светога”, бесједио је владика.

Подсјетио је да је Свети Јован, који је старији свега шест мјесеци од Христа, по томе био Претеча Христов јер се родио прије, а када је анђео Господњи јављао Пресветој Дјеви да ће Дух Свети доћи на Њу и сила Свевишњега осјениће је, додао је само јер је Богу могуће све што хоће па је указао и на зачеће Светог Јована Крститеља, које је било по дејству Божије милости и благодати. Такође, Свети Јован Крститељ се испунио Духа Светога још у утроби матере своје. По свједочанству Светих јеванђелиста у ономе моменту када је Пресвета Дјева, која је већ носила у својој утроби Спаситеља свијета, дошла да види своју рођаку Јелисавету, која је била пред порођајем, тада је заиграо Свети Јован Претеча и кроз уста своје мајке говорио: И откуд мени ово да дође Мати Господа мојега κ мени?

“Свети Јован који се испунио Духа Светога, био је Претеча онога који ће излити благодат Пресветога Духа на цео свијет на празник Силаска Духа Светога на апостоле”, казао је и појаснио да је и претходно Господ изливао и даривао свога Духа Светога апостолима те су проповједали и чинили чудеса, али да је пуноћа тог догађаја била на Тројичиндан.

Истићући да је Свети Јован Крститељ по много чему био Претеча, Митрополит црногорско-приморски је подсјетио на његов живот на земљи, јер иако је био обичан човјек, живио је анђелским  животом па је зато и назван анђелом Господњим те га често и наши живописци сликају са крилима као анђела у тијелу:

“Свети Јован је претеча Христов јер је први почео да проповиједа Јеванђеље. Започео је своју проповијед ријечима: Покајте се јер се приближи Царство небеско. Управо зато што је осјетио близину Царства небескога, али и велику неспремност људи да прими Онога који доноси Царство небеско – Христа Господа, он говорио: Покајте се! Поправите своја срца, мисли, своје душе очистите од прљавштине, гријеха и зато је вршио крштење покајања, које није било пуно крштење, али је било предобраз Христовога крштења, онога које је Христос Господ устројио да се ми њиме крштавамо.”

Митрополит Јоаникије је указао на то да је исто тако своју проповјед на земљи почео Господ Исус Христос, који је донио Царство небеско и позвао на покајање: Покајте се! Поправите своје мисли, своја дјела, своја срца, измирите се са ближњима својим. Отворите своје душе, своја срца, да би сте могли да примите Божију истину, милост, правду љубав, доброту и све друго што чини квалитет нашег живота. Свети Јован је био Претеча и по крају свога живота, пострадавши за правду Божију, као што је Христос пострадао на правди Бога, јер се неправда не нађе у устима његовим, као што пише Свето писмо:

“Али је по предању и учењу Светих отаца, он први сиишао у Ад да проповиједа и тамо покајање и најави Христов долазак – Христов силазак у Ад  –  који ће ослободити својим силаском, освијетлити доње свјетове и ослободити душе оних који су заробљени у тами Ада и дати им слободу и нови жив.”

Као посебан моменат, врхунац проповиједи Светога Јована, Високопреосвећени Митрополит је издвојио онај када је он видио Господа и рекао: Гле, Јагње Божије које узима на Себе гријехе свијета. Оцијенио је да је и ово пророчка ријеч јер је њоме светитељ указао на смрт Господњу, да ће бити заклан као Јагње за спасење цијелога свијета, да бисмо се Његовом крвљу, изливеном на крсту, обновили и да би на такав начин Својом жртвом даровао исцјељење наше савјести, али и обновљење наше природе, да би се вратили Богу:

“Исто тако у истом моменту врхуни и његова служба у крштењу Исуса Христа у Јордану, кад је говорио Господу: Ти треба мене да крстиш, а не ја Тебе, па му Господ каже: Остави сада то, јер тако нам треба извршити сваку правду. Господ је дошао да испуни све заповијести које је Он сам дао, али да да нешто много више од тога, да да самога Себе у откуп за живот свијета.”

На крају свог архипастирског слова Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је честитао празник и славу свечарима уз подсјећање да је Свети Јован Крститељ највећи чудотворац од свих јер је његова ријеч имала силу да препорађа срца и душе оних којима је упућена. Он је чинио чудеса која се не виде, а која су најважнија:

“Вважније је да се један човјек обрати из невјерја, које је практично слика смрти, у вјеру, која је слика вјечнога живота. А он је обратио многе, васкрсао многе духовно и дан данас васкрсава. И ето ми се овдје поклањамо његовој чудотворној десници. Заблагодаримо Богу на том изузетном и незаслуженоме дару што је Господ тако одредио да се овдје налази, да овдје почине десница Светог Јована Крститеља и да преко ње сви ми добијемо и благослов и благодат, и милост и исцељење и душе и тијела. Амин, Боже дај!”


Извор: Митрополија црногорско-приморска