Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј богослужио у Мачванској Митровици: Данас величамо ону која је родила Богомладенца Христа и послужила тајни спасења

Према освештаној богослужбеној традицији Цркве Христове, дан након великих празника домостроја нашега спасења прослављамо и величамо главне учеснике одређеног празника. Тако, након празника Рождества Оваплоћеног Бога Логоса прослављамо и величамо Пресвету, Пречисту, Преблагословену, славну владичицу нашу Богородицу и увек дјеву Марију.


Другог дана празника Рождества Христова - Сабор Пресвете Богородице, 8. јануара 2022. године, у дан када Црква Христова одаје славу и хвалу Пресветој Богомајци, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и надлежног архијереја Његовог Преосвештентва Епископа шабачког г. Лаврентија, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца у Мачванској Митровици у Епархији шабачкој. 

Преосвећеном владици Јеротеју саслуживало је свештенство Епархије шабачке, уз појање овдашњих појаца и учешћа народа Божјег сабраног на литургијском сабрању које је наставак Божићног празничног торжества. 

После прочитаних светописамских одељака, Епископ топлички је беседио говорећи о зачалу које Црква износи пред нас у овај празнични дан. Култ Пресвете Богородице почео је рано, о томе имамо сведочанства апостола који су веома поштовали Пресвету Богородицу, имамо и сведочанство Светог Дионисија Ареопагита, али култ Пресвете Богородице присутан је у живом предању Цркве, истакао је Епископ Јеротеј говорећи о богослужбеном величању Пресвете Богомајке.

У наставку беседе Епископ топлички се осврнуо на погрешна учења која су се у петом веку ширила, указујући да је једини догмат у вези са Маријом Дјевом дат на Ефеском сабору који је назива Тхеотокос што значи Мати Божија. Црква није дала много догмата о Богородици али је у њеној личности препознала оно створење које је једино у целокупној творевини Божијој, и материјалној и духовној стигло до испуњења циља због кога творевина и постоји тј. до најпотпунијег могућег сједињења са Богом.


Извор: Телевизија Храм