Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Нико у историји човечанства није био боголика образа као Пресвета Богородица

 

У дану који је у календару посвећен Сабору Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља из Ваљева. Свој печат богослужењу дао је Црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић.

Првог дана по Рођењу Богомладенца Христа, које се збило у пећини Витлејема, без икаквих услова у којима се деца доносе на свет, а опет препуног симбола, чији се смисао вековима проучава, прослављамо Сабор Пресвете Богородице, главне личности овог догађаја који је поставио темеље револуције у поимању смисла људске егзистенције. Девојка Марија из Назарета, богоизабрана да под своје срце смести“несместивог“, јединствена је личност по свим врлинама којима је била украшена.

Нико у историји човечанства није био тако светог живота и тако боголика образа као Пресвета Богородица и то не само по благовештењу, када ју је Дух Свети походио, већ и пре тога. Она је имала савршен корен. Потекла је из царског рода, као један од хиљада потомака племена Давидова, али је живела скромно у свом дому код заручника јој Јосифа. Управо у њу се усељава благодат Светог Духа и у њој се зачиње створитељ – беседио је Епископ Исихије на Светој Литургији у Покровском храму на празник Сабора Богомајке.

Данас прослављамо њен узвишени подвиг – примање Духа Светога и рађање нашег Спаситеља. Све догађаје који су се касније дешавали „она је слагала у срце своје“, подсетио је Владика Исихије на јеванђељски запис о узвишеној улози Пресвете Богородице у домостроју спасења.

Појаснивши тренутак поклоњења мудраца Богомладенцу и прогон цара Ирода, али и безумност духовних власти оног времена, које су требале да га препознају као Спаситеља, Владика Исихије је указао да је самим рођењем Господа приказано да Он није прихваћен од света. Уз његове пречасне родитеље, само мали број Га препознаје.

Од тог броја ће израсти Његова Црква која Га прославља у свим вековима. У Својој Цркви ће Он бити присутан, а ми ћемо да се сабирамо сваке недеље и празника да Га опет препознамо као Богомладенца. Да заједничаримо са Њим у Светом Духу, да се причешћујемо телом и крвљу Његовим, због чега је и дошао у овај свет и нашу људску природу – закључио је Владика Исихије, уз молитву Пресветој Богородици и Праведном Јосифу да се сви сабирамо у Његово свето име и прослављамо заједно Свету Тројицу.


Извор: Епархија ваљевска