Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј на Божић богослужио у шабачком Саборном храму: Рођењем Христовим мир Божји је сишао на земљу


Својим слављењем Богомладенца Христа сабрана литургијска заједница при Петропавловом Саборном храму у Шапцу, придружила се хоровима анђелâ, арханђелâ и свих светих небеских сила које – тада у Витлејему, данас у храму и непрестано на небесима – славе и величају Рођеног од Дјеве Богомладенца Христа, Који је Оваплоћена Љубав Божја, Љубав која се даје и саможртвује ради нас и нашега спасења! Рођење Оваплоћене Љубави Божје највећи је и највеличанственији богочовечански догађај.

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму светих славних и свехвалних апостола Петра и Павла у Шапцу, уз саслужење великог броја презвитерâ, ђаконâ, и молитвеног учешћа народа Божјег. 

Хор катедралног храма Епархије шабачке узео је умилни славопој Богомладенцу рођеном од дјеве, својим славословљем испуњавајући речи светог Јована Златоуста: „Гледам чудновату тајну. Гласове пастирâ чујем у ушима својим. Анђели певају, арханђели поју, серафими славослове, сви празнују гледајући Бога на земљи, а човека на небесима. Бога, Који се на небесима налази, гледају као Онога Који је Узрочник Свог силаска на земљу. Човека, који је на земљи, гледају како се човекољубљем Божјим нађе на небу.“

Сабраној литургијској заједници предочен је и текст Божићне посланице Српске Православне Цркве, а након отпуста Литургије Епископ Јеротеј је поздравио свештенство и верни народ преносећи благослов Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, изражавајући благодарност Његовом Преосвештенству Епископу шабачком г. Лаврентију који је благословио да у данашњи сверадосни празнични дан предстоји евхаристијским сабрањем у шабачком Саборном храму.

У Старом завету у књизи Проповедника пише да нема ништа ново под сунцем и да је све таштина, али када се Христос родио десило се нешто ново под сунцем, толико велико да се променила људска историја, ракао је Епископ Јеротеј, и додао: Рођењем Христовим мир Божји је сишао на земљу, помирили су се небо и земља, Бог се помирио са човек и човек се помирио са самим собом. 


Извор: Телевизија Храм