Type Here to Get Search Results !

Празнично сабрање у бечком Саборном храму

 

Уочи празника Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, служено је Велико вечерње богослужење у Саборном храму у Бечу. Вечерњим богослужењем началствовао је парох јереј Миљан Антић, а богослужење су увеличали појањем Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј са свештеницима Филипом Милуновић и Миладином Вујковић и појцима при храму. На самоме крају богослужења Епископ Андреј је уз свештенике Филипа и Миладина свечано и торжествено отпевао Величаније.


На Празник Обрезања Христовог и спомен Светог Василија служена је Св. Литургија. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Господина Андреја Св. Литургијом началствовао је јереј Миљан Антић, а појањем су увеличали, Литургију Светога Василија, Еп. Андреј, јереј Филип Милуновић и појци при Саборном храму Светог Саве у Бечу.

Поучавајући верни народ, Владика Андреј је у својој беседи рекао да Господ, примајући људско обрезање, уствари обрезује грехе наше, због којих је уосталом и поднео крајње унижење и испражњење. Све ово нам детаљно објашњава Свети отац Василије Велики, стуб Цркве Божије из 4. века, чију часну и свету успомену славимо, и то не случајно, баш првога дана Новога лета када празнујемо и чудесну тајну Обрезања Господњег. Светој Чаши су приступили многи, а после заамвоне молитве прочитана је и молитва у почетку новога лета Господњег.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска