Type Here to Get Search Results !

Прослава Божића у Милешеви, богослужио Епископ Атанасије


На празник Рођење Господа Исуса Христа – Божић, 7. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. За певницом је одговарало монашко сестринство манастира Милешеве.


Звучни запис беседе


Владика је подсетио на речи из Светог Јеванђеља које су прочитане на Божанској Литургији: – Слушајући о томе како се то догодило да Син Божији буде рођен на земљи и како је дочекан примећујемо да су му се сви који су били око Њега, и који су били близу Богу, обрадовали. А од Његовог доласка су се уплашили они који су били од Бога далеко. Јер, Христос је дошао да измени поредак у свету, да правда буде на првом месту, љубав, мир, слога међу људима, а они који су другачије живели, мимо правде и мимо љубави, они су се уплашили за себе.

– Христос долази као Цар и Он жели уништити поредак греха и поредак смрти. Да бисмо имали пуну духовну корист од Празника треба да се научимо да учествујемо у оном што је Божије, што Бог даје, да то прихватимо. Да се научимо да живимо у радости, јер Бог нуди живот у радости. Да будемо способни примећивати све датости живота које су од Бога, јер Бог нам нуди све. Светлост сунца и дана, ваздух, пријатељи које имамо, све је од Њега, Он их је дао, Он их је послао. Свима нама је дао нашу Отаџбину, земљу, ваздух. Све је од Њега. Човек треба да буде способан да то примећује и да то у благодарности, захваљујући Богу, користи. И када се свему томе научимо потпуно ћемо бити способни да учествујемо у Божићу, истакао је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска