Type Here to Get Search Results !

Епископ хвостански Јустин у разговору за ТВ Храм: Љубав је за нас императив

Редакција Телевизије Храм, Архиепископије београдско-карловачке приредила је разговор са Његовим Преосвештенством Епископим хвостанским г. Јустином, викаром Патријарха српског. Са преосвећеним владиком разговарао је Слободан Стојковић. 

У првом делу разговора Епископ Јустин је говорио о значају апостолског прејемества и епископске службе, следујући оној богословској мисли коју је изложио Свети Игнатије Богоносац Антиохијски. Епископ у Цркви православној је онај који предстоји на евхаристијском сабрању једне локалне Цркве, из његове духовне власти свој идентитет црпе и остали чланови те заједнице, почевши од свештеника и ђакона, преко народа. Све се врши по благослову и уз сагласност са Епископом, истакао је Епископ Јустин говорећи о служби епископа. У наставку је владика говорио о правилно поимању архијерејске службе истакавши да је службе једног епископа превасходно у служењу и сараспињању. 

У наставку разговора Епископ Јустин је говорио о древној Светосавској епархији чију титулу носи, уз подсећање на знаменитог светитеља Светог Варнаву хвостанског. Када сам сазнао да сам изабран за епископа и коју ћу титулу носити, отишао сам у манастир Беочин и кроз молитву се испричао са светим владиком и узео његов благослов за предстојеће служење, и надам се да ће бити делимично искрено и корисно Цркви као што је било његово, рекао је Епископ хвостански Јустин.

Викар Патријарха српског је говорио и о значају харитативне делатности и прегалаштва учинивши посебан осврт на рад Верског Добротворног Старатељства Архиепископије београдско-карловачке. 

Владика је на крају свим гледаоцима Телевизије Храм упутио Божићну поуку, између осталог рекавши: Својим рођењем Господ Исус Христос нам је поручио да је човек створен да живи вечно, зато сви ми у себи имамо тај порив за животом, сви волимо да живимо, то је то семе од Творца усађено у човека, жеђ и жеља за вечним животом. И управо кроз Христа ми остварујемо тај живот вечни.