Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин богослужио на Златибору: Време у коме живимо нас води у вечност


Дан када наша Света Црква прославља празник Обрезања Господа Исуса Христа, спомен Светог Василија Великог и  почетак Нове године по Јулијанском календару, за мештане Златибора је био посебно свечан јер је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио Свету Архијерејску Литургију у Храму Преображења Господњег. Епископу су саслуживали  ректор Богословије у Крагујевцу протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, Архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј Давид Селаковић, јереј Ненад Ивановић, старешина храма, ђакони Стефан Симић и Милан Босић.

У надахнутој беседи Владика је верном народу указао на значај три празника која су обележила овај дан. Господ је својим обрезањем хтео да испуни све оно што је Стари Завет захтевао од тадашњег живља јудејског. Такође, значај празника и величина Христове Личности је показана и у контексту садашњег времена, где смо сви позвани да својим бићем будемо везани за Христа и постигнемо циљ у овоме свету, а то је да постанемо свети и да тражимо христољубиво слободу у Христу.

На данашњи празник у Православној Цркви почиње једно ново лето Господње, година у којој смо сви позвани да творимо ново. Овим празником се указује на освећење времена, па је Владика цитирајући апостола Павла рекао да све што у животу чинимо, чинимо да искупљујемо време, јер ми и јесмо у времену. Време у коме живимо нас води у вечност, а то вечно време ће бити у Осмом незалазном дану. Сходно томе и наша Црква јесте нерукотворена Црква. На њу не утичу никакве временске промене. Сви ми који смо крштени у име Оца и Сина и Светога Духа ако држимо заповести и чинимо све што је благоугодно Богу окусићемо плодове Царства Божијег.

Након заамвоне молитве Преосвећени Владика са свештенством и верним народом коленопреклоном молитвом су завапили Господу за опроштај грехова у претходној години, јер је сваки дан нова прилика да почнемо нови живот. Замолили смо Господа за благослов нове године.

За несебичну и пожртвовану љубав према Цркви, Епископ је одликовао госпођу Загорку Пејовић са Златибора граматом, којом је уврштена у ред црквених добротвора. Ово је још један од показатеља ширине и бриге Цркве Божије за сваког свог члана. Литургијска заједница при Храму Преображења Господњег на Златибору је дубоко благодарна на брижној љубави, коју је Владика Јустин изнова показао.

После Свете Литургије братство храма је припремило трпезу љубави где се старешина храма пригодном беседом захвалио Епископу и честитао му јубилеј 30 година епископске службе Владике Јустина.


Извор: Епархија жичка