Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј богослужио крај кивота Светог Доситеја загребачког


У четвртак 13. јануара 2022. године, када наша Света Црква молитвено прославља Свету Меланију и Светог Доситеја Загребачког Исповедника, Његово Преосвештенство Eпископ топлички Господин Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је Евхаристијским сабрањем у манастиру Ваведење на Сењаку.

У својој архипастирској беседи Eпископ Јеротеј је између осталог рекао: „Свети Доситеј је био велики епископ, интелектуалац и велики човек. За време свог живота много је страдао, прво као епископ нишки за време Првог светског рата, а Други светски рат дочекао га је као првог митрополита загребачког и ту је већ у првим данима Другог светског рата пострадао од стране безгожних усташа који су га измученог вратили у Београд“.

На крају свете Литургије у славу и част Светог Доситеја Загребачког Исповедника, Епископ Јеротеј је освештао славске дарове и преломио славски колач. 

Благословом Патријарха српског Г. Павла и митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, 13. маја 2008. године, обављен је пренос моштију Светог Исповедника Доситеја, епископа нишког, а потом и митрополита загребачког. Кивот са моштима се налази са десне стране олтара манастира Ваведење. Упокојио се у манастиру Ваведење 13. јануара 1945. године после дугог и великог страдања.


Извор: Телевизија Храм